Кои са големите победители от Театрален фестивал „На стълбите“

  • Сподели:
Кои са големите победители от Театрален фестивал „На стълбите“

Завърши Театралният фестивал „На стълбите“, организиран от Театър „София“ и провел се на едноименната лятна сцена от 1 до 7 юли. Близо 1000 зрители посетиха фестивала в шестте вечери с конкурсен характер и се насладиха на постановките на гостуващите театри от столицата и страната със студена бира – подарък от организаторите, под звездите в парка „Заимов“. 

Журито в състав Ириней Константинов – директор на Театър „София“,  Анелия Янева – театровед и театрален критик, проф. Маргарита Младенова – театрален режисьор и професор в НАТФИЗ, проф. Георги Каприев – професор в Софийския университет и театрален критик, реши, че награда за най-добър спектакъл не се присъжда. Награда за женска роля се присъжда на Ели Колева, Гергана Данданова и Меглена Караламбова в ролята на Агнес в спектакъла „Балдахинът“ на Театър Българска Армия. Награда за мъжка роля се присъжда на Георги Керменски в ролята на Стас в спектакъла „Женска логика“ на ДТ „Константин Величков“ Пазарджик, и Петър Димов в ролята на Мишел в спектакъла „Балдахинът“ на Театър Българска Армия. Поощрителна награда за проявен професионален дух се присъжда на целия екип на спектакъла „Женска логика“ на ДТ „Константин Величков“ Пазарджик във връзка с извънредната ситуация, предизвикана от изсипалия се неочаквано силен дъжд.

За неволите, които климатичната обстановка причини на екипа на Театър „София“ по време на фестивала директорът Ириней Константинов разказва: „Всяка вечер успявахме да превърнем в прекрасно преживяване. Опитвахме се да надхитрим природата, но не ни се получаваше. Дъждът ни изненада два пъти. На самото откриване на фестивала минахме неколкократно от леко прикапване до по-силен дъжд, но дъждобраните, които раздадохме на всички присъстващи, ни запазиха сухи. Докато при представлението на ДТ „Константин Величков“ Пазарджик на 5 юли, изведнъж „зададе се облак страшен“, както пише Яворов и се изсипа порой. Дъждобраните не помогнаха и аз излязох на сцената и спрях представлението, като помолих хората да се скрият във фоайето. Те търпеливо изчакаха, а ние набързо преместихме декора вътре и представлението продължи в залата.“