Легендарният Виенски симфоничен оркестър гостува за първи път в България

  • Сподели:
Легендарният Виенски симфоничен оркестър гостува за първи път в България

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив.

Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак. Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров – виенски възпитаник и директор на Софийската филхармония. Солист е световно признатият интерпретатор и експерт на музиката на Паганини маестро Марио Хосен – и двамата родени в Пловдив.

„Никога не сме идвали в България. Време е да променим това! Горди сме, че ще посетим Пловдив с два концерта, заедно с виртуозния Марио Хосен и Найден Тодоров, който ще дирижира този оркестър за първи път. Радостта сред музикантите е огромна, а голямата ни радост се допълва от факта, че това ще се случи на Античния театър. Изключително съм впечатлен от Пловдив – град  толкова древен, а в същото време млад, с невероятна атмосфера! Нещо, което музикантите също ще усетя. Благодаря на организаторите и на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, че направиха това възможно“, каза  изпълнителният мениждър на оркестъра Михаел Гюнтер на пресконференцията, която се проведен днес в Епископската базилика в Пловдив. Той сподели, че в оркестъра има още един пловдивчанин - Иво Йорданов, контрабас. Сред участниците в пресконференцията бяха още маестро Марио Хосен – солист на концертите, Н. Пр. г-жа Андреа Вике – Посланик на Република Австрия в София, Здравко Димитров – Кмет на Пловдив,  Пламен Панов – зам.-кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив и Иван Попов – председател на Сдружение „Тракия“ - организатор на концерта.  

Основан през 1900 г. днес Виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите състави в света. В историята му са вписани премиери на впечатляваща поредица от произведения, които днес са естествено „закотвени“ в репертоара. Сред тях Деветата симфония на Антон Брукнер, „Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „Gurre-Lieder“, Концерт за пиано на Морис Равел, „Русалката“ на Александър фон Цемлински и много други.

Оркестърът пише музикална история със смели, авангардни програми, сред които е легендарен "Watschenkonzert" от 31 март 1913 г., когато Арнолд Шьонберг дирижира свои собствени произведения и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към световните сцени.

Сред солистите и диригентите на оркестъра блести името на на Херберт фон Караян, който през 1928 г. изпълнява във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт фон Караян – музикален директор на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до днес „Виенски класически звук“ на състава. В огромната поредица диригенти, работили със състава четем и имената на Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев. Главен диригент на оркестъра днес е Андрес Ороско-Естрада. Сред солистите, с които ще работят през сезон 200/23 са Готие Капюсон. Вилде Франг, Хилари Хан, Александър Канторов, Патриция Копачинская, Гил Шахам, Еманюел Чекнаворян и Викингур Олафсон.

 

Не пропускайте музикалното събитие на годината на 9 и 10 септември в Античния театър на Пловдив! Станете свидетели на историческата среща между творци от Виена и Пловдив - два града, с многовековни традиции в културата!

Гостуването на Виенския симфоничен оркестър е организирано от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.

 

МАРИО ХОСЕН е австрийско-български солист и диригент, признат като водещ интерпретатор и изследовател на музиката на Паганини. Едва на 8 години той дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена и Париж. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Получава и австрийско гражданство в интерес на Република Австрия. Концертният му репертоар е огромен, включва произведения от епохата на Ренесанса до съвременната музика, рока и джаза. Особена популярност му носят изпълненията на концертите и двадесет и четирите капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света „Musikverlag – Doblinger“ Виена. Записва за италианската звукозаписна компания „Dynamic” Генуа, световни премиери на произведения на Паганини. Солист е на едни от най-известните световни оркестри, между които Лондонска Филхармония, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски“ на Московското радио, English Chamber Orchestra, Academy St. Martin in the Fields, Филхармония Брукнер – Линц и много др. Диригент на Виенският камерен оркестър и художествен ръководител на концертния цикъл „Concert Spirituel“ във Виена. Гост професор и член на жури на международни конкурси във Франция, Мексико, Япония, Испания, сред които е един от най престижните в света, конкурса “Фритц Крайслер” във Виена.

Проф. Хосен e удостоен с награда „София“ за музика и с наградата на ФМ Класик Радио. От 2019 г. проф. Хосен е артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ (1926). Фестивалът е носител на наградата на публиката на Европейската фестивална асоциация за 2019/20 година. Той свири на цигулка “Гуаданини” от 1749 г., която му е предоставена от Австрийската национална банка. Артист на Thomastik Infeld, Vienna.

 

НАЙДЕН ТОДОРОВ не само реализира успешна диригентска кариера в симфоничния и музикално-сценичния жанр, но през целия си артистичен път се доказва с ярки идеи и активно професионално ръководство. Изявява се на сцените в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, САЩ. Участва и в международни кросоувър проекти. Учи оркестрово дирижиране при Урош Лайовиц и Карл Йостeрайхер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. През 1995 започва работа като диригент на оркестрите във Враца и Видин, от 1996 е поканен от израелската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при Менди Родан. През 1997 създава в Пловдив фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северноизраелския симфоничен оркестър, където е избран. Със Софийската филхармония го свързва дълъг и интензивен творчески път. Дебютира през 2001. Впоследствие е главен гост-диригент, а от началото на 2017 е избран за неин директор. През 2005 Найден Тодоров получава своята първа „Кристална лира” за изпълнението със софийските филхармоници на Втора симфония от Густав Малер. За популяризирането на българската музика получава наградата на Съюза на българските композитори „Златно петолиние“, по-късно и наградите „Златна книга“, Плакет на Президента на Република България и др. Заедно със Софийската филхармония дебютира в залата на Юнеско в Париж и в залата на Болшой театър – Москва. В началото на 2018 той дирижира Софийската филхармония и на концерта, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в световноизвестната зала БОЗАР. През 2019 Disney организира първото голямо концертно представяне на „Междузвездни войни“ („Star Wars in a Concert“) в най-големите градове в Китай с участието на Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров. През същата година отново със Софийската филхармония прави дебюта си в Златната зала на Музикферайн – Виена. Работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура-Скода, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Mарта Аргерич, Мидори, Иво Погорелич, Пласидо Доминго, Джошуа Бел, Готие Капюсон, Еманюел Паю, Катя и Мариел Лабек, Гидон Кремер и много други. От 2018, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската национална телевизия – „На концерт с БНТ 2“. През 2019 за концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров е избран от слушателите на Българското национално радио за втори път за „Музикант на годината”. През 2021 издава първата си книга с разкази „Полъх от ангели“.