Light and Dust - самостоятелна изложба на Димитър Генчев

  • Сподели:
Light and Dust - самостоятелна изложба на Димитър Генчев

Sarieva/Hub има удоволствието да представи самостоятелната изложба “Light and Dust” на художника Димитър Генчев. 

“Light and Dust” представя нови произведения на Генчев, който остава верен на класическия си маниер, без да е лимитиран от образността и визуалните кодове на класическата живопис.

Типично за автора, платната се превръщат в цветни експлозии, наситени с виталност, но и също толкова нежност. Индустриалните елементи пробиват фоновете и се стапят в силно сатурирани петна, поставени на ръба между битието и небитието.

Формите изчезват и отново се появяват, създавайки фино усещане за нематериалност и ефирност, които контрастират с грубата същност на самите предмети.

Тази опозиция е допълвана от съчетанието на хиперреализъм с абстракция – разрушаването на образа до петно и повторното му възвръщане към материалност в алтернативна художествена реалност.

Генчев споделя, че не се интересува от създаването на натюрморт, индустриален пейзаж или фигурална композиция, а най-вече на сюжет, носещ в себе си алтернативния му поглед върху света.

Авторът рисува изоставени места и обикновени предмети, в които открива нещо красиво отвъд бита. Златистата светлина и изящната рисунка преоткриват и преобразяват формите в ефирни симфонии, същевременно вибриращи с енергия и колорит, сякаш избухнали върху платното.

Творбите се намират на границата на множество опозиции, но постигат хармонична същност, изграждаща алтернативна визуална реалност, в която всички контрасти взаимно се допълват.

Димитър Генчев е роден 1985 г. в Пловдив, България. Живее и работи в родния си град. Художествено си образование получава в Националната художествена академия в София, Утрехтското училище по изкуствата (HKU) и е възпитаник на Rijksakademie в Амстердам.

Негови творби участват в множество изложби като: Beauty and Decay, самостоятелна изложба заедно с Питър  Бугенот, музей за съвременно изкуство De Domijnen, Ситтард, Нидерландия, Generation between enthusiasm and destruction, Kaskadenkondensator, международното изложение за съвременно изкуство LISTE в Базел, „Семеен портрет“ самостоятелна изложба в галерия Sariev, Пловдив, „Чуйте ни - Артистичен интелект“ (творби от колекцията на Дойче Телеком), Пловдив, The Good Machines самостоятелна изложба в галерия Gerhard Hofland, Амстердам.  

През 2016 г. творби на Генчев са подбрани от куратора Noor Mertens за секцията „Перспективи и концепции“ на Art Rotterdam.