Маргарита Петкова и Добромир Банев създават шедьоври за любовта в абсурдни времена

  • Сподели:
Маргарита Петкова и Добромир Банев създават шедьоври за любовта в абсурдни времена

За Св. Валентин излиза нецензурираната версия на най-големия поетичен бестселър

Поезията може да бъде успешна като световни бестселъри – доказва го книгата на двамата най-обичани поети, Маргарита Петкова и Добромир Банев, „Абсурдни времена“. Преди десетина години книгата беше в челото на бестселърите в продължение на седмици. Сега тя се завръща, включвайки още по-абсурдно-любовни стихове на изключителния тандем.

За Св. Валентин излиза нецензурираната версия на този поетичен бестселър – включени са стихове, непубликувани досега. Новото допълнено издание е тазгодишното предложение на изд. „Персей“ за Празника на влюбените. Преди 15 години беше поставено началото на тази традиция – да подаряваш на любимия човек книга с поетични шедьоври в разкошно издание. Всичките книги от поредицата влязоха в листите на най-продаваните книги у нас. Такава съдба прогнозират и на „Абсурдни времена – нецензурираната версия“.

Лирическите герои в книгата бясно препускат през любовта, на която всички ние сме съпричастни в настоящото абсурдно време.  Поетичният диалог следва собствен логичен сюжет, което стана повод да бъде поставен на голямата театрална сцена с участието на Нона Йотова и Петър Антонов. Едноименният спектакъл обиколи българските градове и продължава да се играе и днес при огромен успех.

Маргарита Петкова и Добромир Банев смятат, че времената винаги са абсурдни, затова любовта е вечна.

В поетичен диалог са показани всичките състояния на любовта. В книгата припознаваме себе си такива, каквито сме се чувствали някога, или такива, каквито мечтаем да бъдем в компанията на човека до себе си.

Егоизмът често надделява, но мисълта за любимите бързо ни връща на земята. Недоволството е непрестанен спътник, но споделената бутилка вино ни кара да погледнем към утрешния ден с нова надежда.

Ревността ни погубва, но остава сигурен начин да заявим своята любов пред света. Скандали и целувки се редуват като дни, в които нищо няма да се повтори, или поне не по същия начин. Когато сме влюбени, ние сме образи от картини на Дега и Климт. Сцените от минало и настояще са като във филм, за който би завидял самият Тарантино.

Животът ни е психодиспансер, където намираме онзи, с когото „по лудост си приличаме“, за да упражним изконното си право да обичаме и да бъдем обичани. И за това никой не може да ни сочи с пръст. Единствено нашето легло може да ни съди. В името на любовта, която остава завинаги, независимо колко е позволила да вземем от нея.

Изданието съдържа и черно-бели снимки на поетите, направени през последните 10 години от фотографа Ивелина Чолакова – автор и на снимката върху самата корица на книгата.

Официалната премиера на „Абсурдни времена – нецензурираната версия“ е насрочена за 10 февруари от 18.30 часа в столичния клуб „Ялта“.