MENAR Biting Docs алармират за проблемите по света

  • Сподели:
MENAR Biting Docs алармират за проблемите по света

Изключително силната селекция от документални филми в рамките на фестивала Sofia MENAR ще бъде показана под слогана MENAR Biting Docs. Хапливи документални филми, показващи много от проблемите в заобикалящата ни среда, филми, които ще накарат зрителите да се замислят след като ги изгледат.
Sofia MENAR ще тече от 16 до 29 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и кино Влайкова, както и онлайн на Neterra TV.

Един от акцентите в програмата е премиерата на филма „Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби” на френския фотограф Сирил Корню. Филмът ни пренася на остров Мадагаскар и платото Махафали, където дъжд вали само няколко дни в годината. Местните са измислили изключителен метод, с който да съхраняват водата във вътрешността на баобабите.

След прожекцията, организирана съвместно с Фондация „ЕкоОбщност”, зрителите ще разговарят с фотожурналиста Делян Тодоров. Той ще  разкаже за своето пътуване до Мадагаскар и до други страни от африканския континент, които е посещавал през последните 10 години и ще запознае публиката с екологичните проблеми в Африка, които намират отзвук и на нашия континент.

Ексклузивно в рамките на Sofia MENAR ще бъдат показани последните два филма на прочутия фотограф Ян Артюс-Бертран „Жена” и „Нашето наследство”. Първият е съвместен проект с украинката Анастасия Микова и представя историите на жени от над 50 държави. Една среща на четири очи с момичето и старицата, със съпругата и любовницата, с девойката и майката.

Със страхa и болката, с радостта и удоволствието, с победата и поражението.
„Нашето наследство”  е история за природата и човека, за усилията на един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета. Една покана за мир със Земята. Едно недовършено завещание, което всички заедно пишем и зависи само от нас къде ще сложим точка. 

В селекцията MENAR Biting Docs присъства и една странна, вълнуваща и много интимна история за хора, които почистват домовете на починали самотници – „Кодокуши” на турския режисьор Енсар Алтай е заснет в Япония. Филмът е с наградата на журито от истанбулския филмов фестивал „Босфор” и с номинация за най-добър документален филм от форумите в Шанхай, Казан и Лодз.

Един от фаворитите на фестивала Docs Barcelona – „Стая без гледка” също ще бъде показан пред българска публика. Всяка година стотици жени от Кения, Етиопия, Филипините и Бангладеш заминават за Ливан, за да работят като домашни прислужници. Срещу минимално заплащане жените работят ежедневно и изпълняват всевъзможни прищевки на своите работодатели като единствената им утеха е малката стая без прозорци, където прекарват нощта.

Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.