Мюзикълът "Дух" - любовта е по-силна от смъртта

  • Сподели:
Мюзикълът "Дух" - любовта е по-силна от смъртта

С две предпремиери, на 5 и 6 април, Държавна опера Варна ще представи най-новия си мюзикъл „Дух“. Създаден по любимия на няколко поколения едноименен холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг, мюзикълът прави премиерата си в Манчестър през 2011 г. и веднага след това превзема сцените на Уест Енд и Бродуей. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт, когото публиката познава като дуетната половинка на Ани Ленъкс от Eurythmics. 

Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли, които една нощ, докато се прибират, са нападнати и Сам умира, но остава пленен между този и онзи свят. Моли е в опасност и той не може да я остави сама. Медиумът Ода Мей Браун му помага да се свърже с любимата си и да я предупреди, че хората около нея не са каквито изглеждат.

Варненската опера събира за проекта впечатляващ млад екип от певци, които са също толкова добри актьори. Милица Гладнишка с присъщия си хумор влиза в главната роля на контактьорката с духове Ода Мей Браун. Диригент-постановчик е Страцимир Павлов, за когото мюзикълният жанр е специален, а в „Дух“ той внася личния си почерк, като добавя щипка госпел звучене. Костюмите са на Ася Стоименова, а сценографията е поверена на носителя на „Икар“ Петко Танчев. Хореографът Надя Димокова кара хора и духове да танцуват на сцената по характерен начин. 

За концепцията си режисьорът Сребрина Соколова казва: „Основното в нашата постановка е един генерален проблем на съвремието ни – балансът между материя и дух. От този баланс зависи кой какъв живот води и какви избори прави. Мюзикълът провокира разум и чувства, религиозност и атеизъм, задава въпроси и търси отговори. Любовната история надхвърля нашето измерение и надскача стандартните граници на взаимоотношенията и възприятията ни. Противопоставя прошка и отмъщение, сила и безпомощност, материя и духовност. Помага ни да се запитаме какво е любовта и какви са нейните граници; какво място ѝ е отредено в съвременния дигитален, материалистичен свят; какво се случва след смъртта и краят ли е тя“.

В централните роли ще гледаме Виктор Ибришимов, Калоян Николов, Лилия Илиева-Михайлова, Валерия Василенко, Велин Михайлов, Нейчо Петров – Реджи, Станислав Кондов, Георги Георгиев. Емблематичната песен “Unchained melody”, която във филма е в изпълнението на Righteous Brothers, заема централно място и в мюзикъла. Поставяйки темите за доброто и злото, за любовта, която побеждава дори смъртта, спектакълът ни пренася в световете на хората и духовете с прекрасна музика, вълнуваща актьорска игра и сюжет, който съчетава романтика, мистерия и трилър. Варненската постановка на „Дух“ е премиерна за България.