Наградите ИКАР за сценични изкуства бяха връчени на официална церемония в Народния театър

  • Сподели:
Наградите ИКАР за сценични изкуства бяха връчени на официална церемония в Народния театър

Съюзът на артистите в България връчи дългоочакваните награди ИКАР 2022 за постижения в сферата на сценичните изкуства. Церемонията се проведе в Световния ден на театъра – 27 март, от 19:00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ пред очите на стотици актьори, режисьори, музиканти и почитатели на драматичния и кукления театър, цирковото, танцовото и вариететното изкуство.

 

Водещи на официалната церемония бяха директорът на Театър „Възраждане“ – Роберт Янакиев, както и актьорите от трупата му – Виттория Николова, Лиляна Шомова, Йордан Ръсин и Ивайло Драгиев. Те се превъплътиха в образите на Микеланджело, Мона Лиза, Леонардо Да Винчи и Венера на Сандро Ботичели, което кореспондира с визията на тазгодишното издание на Софийския театрален салон – ренесансовата скулптура на Давид, който държи в ръцете си своя сертификат за изкуство.

Церемонията беше тържествено открита с химна на Европа, а в хода на вечерта публиката успя да се наслади на музикални изпълнения на Любо Киров, Стенли, трио „Вива“ и и смесен хор „Света София“.

Огромният интерес към събитието е сериозна подкрепа за Съюза на артистите в България, тъй като всички средства от продажбата на билети за церемонията постъпват в здравния фонд на Сдружението, чрез който се финансират операции и медикаменти за нуждаещите се творци и служители от сценичните изкуства.

Списък на всички, които си тръгнаха от сцената на Народния театър с една от 22-те статуетки в ръка, можете да откриете ТУК.

Церемонията за връчването на Националните награди ИКАР 2022 г. е част XVII издание на Софийския театрален салон, който по традиция е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и част от Националния културен календар и се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на туризма.

Събитието се провежда с подкрепата на лично дарение от проф. дтн. инж. Цоло Вутов и благотворителната програма „Българските добродетели” на Група ГЕОТЕХМИН.