Напусна ни легендата на българското кино и театър Иван Налбантов

  • Сподели:
Напусна ни легендата на българското кино и театър Иван Налбантов

Легендата на българското кино и театър Иван Налбантов ни напусна на 80-годишна възраст, съобщиха от Съюза на артистите в България. „Сбогом, Иван Налбантов! Почивай в мир!“, написаха в официалния си профил от Съюза вчера вечерта и по този начин обявиха тъжната вест.

От театър "Българска Армия", в чиито редици до последно играеше Налбантов, също изказаха своите съболезнования в социалната мрежа. „След кратко боледуване на 80 годишна възраст ни напусна актьорът Иван Налбантов. Актьор с богата творческа биография на сцената и на екрана, самобитен поет и вдъхновен преподавател и учител на много поколения актьори, Налбантов остана верен на голямата си любов към един единствен театър – Театър „Бълагрска Армия”. Над 50 години той не му измени, като премина през всички етапи на развитие и израстването му до водещ театър в страната. Стъпва на сцената му още като студент в пиесата на Магда Петканова „Апостолът на свободата”. Играл е и цар, и селянин, превъплъщавал се е в многобройни образи на български класици и съвременни автории, като Антон Дончев, Рангел Игнатов, Никола Русев, Иван Радоев, Неда Антонова. Изградил е незабравими роли от руската драматургия. Незабравими остават участията му в блестящите спектакли на театъра на армията „Смертию смерт поправ”, „От земята до небето”, „Дачници”, „Делото Дантон”, „Щастливецът иде”, „Иванов”, „Веранда в гората”, „Ученик на дявола”, „Напразните усилия на любовта”, „Дванайсета нощ”, „Господин Пунтила”, „Носорози”, „Както ви харесва”, „Страх и мизерия на третия райх”, „Двубой”,„Вуйчо Ваньо”, „Опит за летене”, „Емилия Галоти”, „Финале гранде”, „Албена”, „Железният светилник”, „Жена без значение”. Образите, които изграждаше бяха винаги искрени и заразителни, запомнящи детайли ги украсяваха така, че оставаха незабравими. В последните години от живота си той направи режисьорски спектакъл по стиховете на Иван Вазов „Урок по български”, предавайки на младите си колеги цялата любов, знание и талант, натрупани в годините, а на камерна сцена „Миракъл” игра затрогващо партньорката си от младите години Меглена Караламбова в спектакъла „Балдахинът”. През 2019 година Иван Налбантов получи най-голямото признание от своите колеги, които го удостоиха с „Аскеер” за цялостен принос в театралното изкуство. Светъл път сред звездите“, написаха от Армията.

Последно сбогом с актьора можем да си кажем утре, 12 май, в 11 ч в театър „Българска Армия“.

 

Иван Налбантов е роден на 5 август 1940 година. Завършва средно образование в Карлово и ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Участва в различни самодейни колективи. След завършване на средното образование е приет за студент по българска филология в Софийския държавен университет и по актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Като студент много често е гостувал на пионерския лагер „Гена Павлова“ в „Алтъпармак“ и е показвал кратки сценични етюди. Играе в Държавния театър в Сливен в периода (1965 – 1967). Иван Налбантов има над 100 роли в театъра, телевизията и киното. Удостоен е с почетното звание „Заслужил артист“. Носител е на много български и чуждестранни награди, сред които „Золотая муза“, Награда на Министерството на просветата на Унгария, Международна награда на името на Ахмад Ал-Ахмади и други. Лауреат е на национални конкурси за художествено слово. Обявен е за най-добрия рецитатор сред актьорите в България. В свободното време пише поезия и проза. Преподавател е по „Сценична реч“ в НАТФИЗ, доцент.

 

Екипът на High View Art изказва съболезнования на родните и близките на обичания актьор!