Най-значимият търг за изящни изкуства ще се проведе в Лас Вегас

  • Сподели:
Най-значимият търг за изящни изкуства ще се проведе в Лас Вегас

На 23-ти октомври, когато ще се отбележи 140-ия рожден ден на Пабло Пикасо, MGM и Sotheby's ще бъдат домакини на търг на произведенията на покойния испански художник в известния хотел ''Bellagio''. Очаква се продажбата да получи поне 100 милиона долара, благодарение на подбора включващ 11 картини, произведения върху хартия и керамика, направени между 1919 и 1967 г.

Звездата на шоуто без съмнение е портрет на любимата на Пикасо, Мари Тереза Уолтър. Творбата, озаглавена "Femme au Beret Rouge Orange" (Жена с червено-оранжева барета), се оценява между 20-30 милиона долара. Картините първоначално попаднаха в ръцете на MGM Resorts, след като бяха придобити от Стивън Уин, финансист, колекционер на изкуство и играч в света на казината. Уин бе включен в черния списък от индустрията след обвинения в сексуални нарушения.

Sotheby's и MGM посочиха предстоящия търг като „най-големият и най-значим търг за изящни изкуства, който някога ще се проведе във Вегас". По-специално, колекцията ще пътува до Sotheby's New York, а няколко произведения ще продължат към Тайпе и Хонг Конг. И двата града се превърнаха във все по-силни двигатели в пазара на изкуството, особено в хода на пандемията. С печалбите от търга MGM се надява да придобие още произведения към своята колекция.