Немският режисьор Андрес Файел гостува на София Филм Фест

  • Сподели:
Немският режисьор Андрес Файел гостува на София Филм Фест

Между 7. и 24. септември прочутият немски режисьор Андрес Файел ще представи своя ретроспектива пред българската публика. Сред акцентите в селектираните заглавия са документалният „Бойс“, посветен на една от най-харизматичните личности в изкуството на 20-ти век и игралният „Екоцид“, засягащ наболелите въпроси за последиците от климатичната криза.

През септември Гьоте-институт България в партньорство със „Д=София Филм Фест“представят широк поглед върху разнообразното творчество и идеи на немския режисьор Андрес Файел, който е силно ангажиран с общественозначимите промени във времето, в което живеем. С пет документални и един игрален филм ретроспективата ще покаже селекция на някои от най-успешните му проекти. Прожекциите са придружени от дискусии с гости от България и Германия, сред които филмовата критичка Клаудия Ленсен (Германия) и психоаналитика Светлозар Василев, а на 15 и 16 септември филмите „Бойс“ и „Екоцид“ ще бъдат представени лично от Андрес Файел.

Мащабният проект „Бойс“ (2017), върху който Андрес Файел работи в продължение на три години, е първият документален кинофилм за Йозеф Бойс, един от най-противоречивите художници на ХХ век. Отличен с Германската филмова награда за най-добър документален филм за 2018 г., филмът представя пътищата, по които неуморният изследовател на функицята на изкуството Бойс променя и моделира обществото и разглежда начина, по който творческите му възгледи продължават да влияят на художниците и днес. Прожекцията е едно от поредица събития, с които тази година светът отбелязва 100-годишнината от рождението на легендарния художник.

Игралният филм в иначе документалната ретроспектива е най-новото заглавие от Андрес Файел – „Екоцид“ (2020). Тук Файел разказва история от дистопичното бъдеще, когато последиците от промените на климата са опустошителни.

Освен за киното, Андрес Файел режисира и за театъра. Филмът "Ритникът" (2006) е едновременно документална театрална пиеса и документален филм, разказващ за убийството на тийнейджър от трима неонацисти в село в провинция Бранденбург. Зрителите ще могат да го гледат на 24 септември в Гьоте-институт като заключителна прожекция в рамките на ретроспективата. Останалите филми, които ще бъдат показани, са: "Черна кутия Германия" (2001), дългогодишното документално наблюдение "Хазартни игри" (1997-2003) и "Оцелелите" (1996), трогателен разказ за трима от съучениците на Файел, които се самоубиват.

Филмите от ретроспективата на Андрес Файел в рамките на есенното издание на 25-ия София Филм Фест ще могат да бъдат гледани в кино „Одеон“ и в Гьоте-институт. Входът за всички прожекции в залата на Гьоте-институт е свободен със задължителна предварителна регистрация.

 

Програма

 

07. септември, 19:00 – Оцелелите / Die Überlebenden – Гьоте-институт България

+ Дискусия с основателя на инициативата „Психоанализа и кино“ Светлозар Василев

11. септември, 19:00 – Черна кутия Германия / Black Box BRD – Гьоте-институт България

+ Дискусия с филмовата критичка Клаудия Ленсен (Германия)

15. септември, 18:00 – Бойс / Beuys – кино "Одеон"

+ Дискусия с Андрес Файел, Георг Жену и Вера Млечевска

16. септември, 20:30 – Екоцид / Ökozid – кино "Одеон"

+ Дискусия с Андрес Файел и Меглена Антонова

20. септември, 19:00 – Хазартни игри / Die Spielwütigen – Гьоте-институт

България

+ Дискусия с филмовата критичка Клаудия Ленсен     

24. септември, 19:00 – Ритникът / Der Kick – Гьоте-институт България

 

За Андрес Файел

Андрес Файел учи психология в Свободния университет в Берлин и посещава режисьорския клас на Кшищоф Кешловски в Независимия берлински художествен център – място, което събира прочути режисьори като Андрей Тарковски, Патрис Шеро и Робърт Уилсън. Първият филм, който създава през 1992 година, е документалният „Мечтата на зимната нощ“ („Winter Night's Dream / Winternachtstraum“) и е резултат от работата му с група опитни театрални актриси. Творчеството му впечатлява и вълнува от години зрителите със задълбочеността си и многообразието на теми и образи. Файел е награждаван с повече от 50 национални и международни награди. Към момента е преподавател в Германската филмова и телевизионна академия в Берлин (dffb), във Филмовия университет в Потсдам и множество други университети в чужбина.