Община Сопот чества 171 г. от рождението на Иван Вазов

  • Сподели:
Община Сопот чества 171 г. от рождението на Иван Вазов

Както всяка година през месец юли гр. Сопот се превръща в центъра на тържествата, които отбелязват рождението на Иван Вазов. Програмата е богата на културни събития, които продължават няколко дни, а нейната кулминация настъпва на 9-и юли, когато ще бъде връчена Националната Вазова награда за литература.

Иван Вазов има значима роля в съдбата на България – той оставя богато и разнообразно литературно наследство, той е поет, писател, драматург, председател на Окръжен съд, председател на Пловдивското научно книжовно дружество, главен редактор на списание, академик на Българската академия на науките, народен представител, министър на народното просвещение. Но една роля се откроява над заеманите длъжности и обществени занимания.

Иван Вазов е обединител на нацията с творчеството и активната си обществена роля. Неговите думите са огледало на българската душа, богатството на езика му – ненадминато и от световни писатели и поети. Два пъти народът спонтанно се събира под балкона на Вазов, в къщата му в София. Първият път е на 27 ноември 1919 г. Първата световна война вече е в историята. Финансовите и военни загуби за българската държава след подписването на Ньойския договор са огромни. В този ден в софийската църква „Света Неделя” се отслужва панихида за загиналите по бойните полета по време на Първата световна война. След службата народът спонтанно се отправя към дома на Иван Вазов. Тогава той се намира в „Юнион клуб“. Появява се пред хората и изрича: „Благодаря ви, добри българи за овацията, която ми правите. С бодър дух трябва да посрещнем ударите на съдбата, без да се отчайваме, без да изпадаме в униние. Да бъдем всички убедени, че ще превъзмогнем нещастието си и ще създадем наскоро една нова, единна и мощно духовна България! Не се отчайвайте! Жив е българският бог!".