Опера в Летния театър - Варна 2024 в годината на Пучини

  • Сподели:
Опера в Летния театър - Варна 2024 в годината на Пучини

В годината, когато светът чества Пучини, Държавна опера Варна поставя заглавията на великия композитор във фокуса на XV издание на Опера в Летния театър 2024. Фестивалът, част от 77-мия творчески сезон на Варненската опера, ще предложи на публиката двайсет спектакъла с осем премиерни заглавия. И през този сезон отправна точка са тематичното и жанрово многообразие, както и амбицията варненската публика и гостите на града да се срещат със звезди от световна величина в спектакли на най-високо ниво. 

Опера в Летния театър започва на 15 юни с традиционния гала концерт, този път посветен на творчеството на Джакомо Пучини и Рихард Щраус по случай годишнините на композиторите, със специалното участие на оперната прима Александрина Пендачанска, под диригентската палка на маестро Григор Паликаров. 

Грандиозната балетна премиера на сезона – „Катарина, или Дъщерята на разбойника“ (19.06) е необикновен спектакъл, който се поставя за първи път в България. Хореографската възстановка на Сергей Бобров съживява забравения за почти два века балет на Цезар Пуни и Жул Перо и събира на сцената 60 балетисти, като разказва историята за любовта между художник и разбойничка не само с красив танц, а и със специален език на жестовете. Голямата изненада за зрителите е тройният финал на балета.
Обединени от мотива „100 години Пучини“, в лятната програма присъстват най-вълнуващите творби на гения. Продължава творческата колаборация на Варненската опера с Националната опера и балет на Албания в съвместна реализация на Триптиха от едноактни опери на Пучини – постановка на Пучиниевия фестивал Торе дел Лаго (26.06), както и на „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс (23.07) и „Бохеми“ с участието на световноизвестното ни сопрано Красимира Стоянова (6.07).

В две Пучиниеви роли изключителната Соня Йончева ще се срещне с публиката през август като Мими от „Бохеми“ (6.08) и Чо-Чо Сан от „Мадам Бътерфлай“ (10.08). На оперните диви ще партнират тенорите Антонио Гандиа и Рикардо Маси.
На голяма сцена прави премиерата си за България хитовият мюзикъл „Дух“ (17.07, 28.08), създаден по едноименния холивудски филм. Историята за любовта, която побеждава смъртта, е разказана в много интересна сценична визия, от отлични певци, с неповторимото присъствие на Милица Гладнишка.

В кросоувър концертите на Опера в Летния театър ще оживее музиката от най-добрите холивудски филми (28.06), а песните на рок легендите Pink Floyd (22.08) и Queen (27.08) ще звучат в съпровод на симфоничен оркестър, дирижирани от Роберто Молинели. Хореографът Сабрина Боско ще пренесе зрителите отвъд океана с премиерния балетен спектакъл „Нощ в Ню Йорк“ (17.08). В афиша са и любимите „Българи от старо време“ на Ники Априлов (13.08) и „Летящият холандец“ на Вера Немирова (11.07). Заключителната оперна гала на 30 август с диригент Диан Чобанов е с участието на солистката на Виенската опера Светлина Стоянова – най-младата българска световна звезда ще се представи за първи път във Варна.