Осма самостоятелна изложба на Валери Ценов в галерия Ларго във Варна

  • Сподели:
Осма самостоятелна изложба на Валери Ценов в галерия Ларго във Варна

Своята осма самостоятелна изложба във Варна и в галерия Ларго открива в четвъртък, 27 април 2023 пловдивският художник Валери Ценов. Експозицията се нарича „Тук и Там” и за нея носителят на специалния приз „Художник на десетилетието на галерия Ларго 2008 – 2018“ е подготвил над 20 нови творби. 
Цикъл „Антични морета“, цикъл „Морски легенди“, цикъл „Аргонавтика“, цикъл „Тилилея“ – една след друга се редят като бисери в огърлица картините на пловдивския магьосник. Различни теми, различни светове, различни времеви пластове – едно послание.

Посланието е, че винаги най-важните неща са едни и същи и „Тук и Там“. Любовта, хармонията с природата, светлината на духа, полетът на мечтите – те са едни и същи независимо дали сме тук, у дома или там – в непознати места и страни.

Заглавието на експозицията позволява редица тълкувания и интерпретации както на картините, така и на идеите на художника, които са закодирани в тях. Тук и Там могат да бъдат тълкувани като нашата земя, нашето обиталище и обиталището на другите. Защо да не го изтълкуваме като Тук – земното и Там – света на духовното. Защо не Тук да е реалното, а Там да е света на приказното. А може би Тук е съвремието, а Там е времето на античността, отминалите други времена и епохи.

А дали пък Тук не са днешните земи на Родопа планина, на приказни брегове на Черно море, а Там да са изчезналите морски брегове на Атлантида и морските дълбини, в които са плували митичните Хипокампи? 
Очакваме ви на откриването с участието на автора на 27 април от 18:30 часа в галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8, а изложбата продължава до 18 май. Повече снимки на творбите на Валери Ценов ще можете да видите в сайта на галерията на www.largogallery.com. Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. Учи живопис в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. Ценов е чест гост във френските изложбени салони. За него френското списание за култура “UNIVERS DES ARTS” пише: “...творец, застанал извън общоприетото, който отказва да създава повърхностно изкуство. Той защитава изначалната роля на художника – да бъде посланик, мост, свързващ световете, хората, идеите, духовното и материалното... За тези, които могат да разшифроват неговата символика, картините му са истински книги на Живота....”. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 60 самостоятелни изложби в България, Германия, САЩ,  Швейцария, Франция, Испания и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Носител е на приза “Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Арт Галерия Ларго“. Живее и работи в Пловдив.

27 април – 18 май 2023 
Откриване – четвъртък, 27 април 2023 г., 18:30 часа