Остават броени дни до откриването на втората Благотворителна изложба ''Купи изкуство, дари бъдеще на дете'' – 2024

  • Сподели:
Остават броени дни до откриването на втората Благотворителна изложба ''Купи изкуство, дари бъдеще на дете'' – 2024

Награждаваният пейзажен фотограф и студент по архитектура Радослав Свирецов организира съвместно със Сдружение “Операция: Плюшено Мече” благотворителната изложба „Купи изкуство, дари бъдеще на дете“.  Изложбата се провежда за втора поредна година. 
Проектът стартира за пръв път през 2022 година благодарение на програма „Творчески стипендии“ към Национален Фонд Култура, а през 2023 година Радослав продължава с второто издание на събитието, като тази година се осъществява изцяло със средства и подкрепа от дарители и партньори. 

„През годините имах честта да разглеждам и да се вдъхновявам от работата на много други талантливи фотографи‘, споделя Радослав Свирецов. ‘‘Всеки от тях допринесе за моето израстване и развитие като фотограф. Но за мен фотографията е като слушане на класическа музика. Тя предлага форма на релаксация и по-дълбоко усещане за спокойствие. Когато съм зад камерата, се чувствам наистина в хармония със себе си‘‘, споделя усещането си младият фотограф. 

Радослав осъществява изложбата си заедно със сдружение “Операция: Плюшено Мече”, което ръководи най-мащабната Коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства в България. Преди 16 години сдружението стартира като гражданска доброволческа инициатива с подаръци за 40 деца от един дом в Бургас. Днес вече са Сдружение в обществена полза, което е раздало 93 796 нови, персонални подаръци. 

Хората от сдружението вярват, че е техен дълг да са част от живота и бъдещето на тези деца – затова през 2017 стартира Целогодишната менторска програма “Скритите таланти на България” – образователен проект, който дава шанс на талантливи деца, лишени от родителски грижи и младежи в риск да влязат в университет и да се реализират професионално. 

‘‘Преди точно две години спечелих проект към Национален Фонд Култура, програма „Творчески стипендии“ и една от целите му бе да създам творчески продукт пред публика. След кратко размишление реших, че искам да създам не просто изложба, а изложба, която до помага на другиго/някому. Има едно изказване, че „Фотографията има нужда от тяло“, което ще рече да гледаме повече фотография не на дисплея на телефон или компютър, а върху хартия, канава и т.н. Аз довършвам този цитат така: Фотографията има нужда от тяло, но фотографията в най-чистата й форма е тази, която помага някому‘‘, убеден е в силата на добрите фотографии Радослав Свирецов.

Тази година на събитието ще бъдат представени снимките на трима фотографа – Иво Данчев, Светлин Йосифов и на организатора – Радослав Свирецов.

Иво Данчев е фотограф на National Geographic България от 2009г. насам, а между 2012 и 2017г. е арт директор на списанието. Забележителната му работа е награждавана многократно и публикувана на страниците на различни издания, като допринася за  популяризирането на Българската култура и обичаи по света. През 2017г. Иво напуска столицата и се връща в Родопите, откъдето произхожда рода му, за да живее по – близо до природата, хората и традициите които го вдъхновяват.

Светлин Йосифов е световно известен травъл фотограф, награждаван в най-големите конкурси като 35AWARDS, Monochrome Photography Awards, ND Awards и др. Представя начина на живот на хората в Индия, Етиопия, Судан, Кения, Камбоджа. Характерно за него е, че експедициите му в Африка продължават месеци, а целта е да се слее максимално с местните племена.

Радослав Свирецов е пейзажен и травъл фотограф. Той обича да пътува и да изследва различни дестинации, отдалечени и близки, за да събира вдъхновение от разнообразието на света около нас. Високо оценен от критици и публика, Радослав продължава да разширява своята кариера като фотограф и архитект. Той вярва, че красотата на природата е безценен ресурс, който трябва да се поддържа и опазва за бъдещите поколения. През целия си творчески процес той стреми да заснеме не само неповторимостта на момента, но и да отправи послание за баланса и съгласуваността между човек и природа.

Изложбата ще бъде представена в Галерия-книжарница „София Прес“, чиито собственици ще са домакини на събитието безвъзмездно.
Откриването на изложбата е на 15 декември 2023 г. в 18:30 часа. 

Адресът е гр. София, ул. „Славянска“ 29, а изложбата може да бъде видяна до 10 януари, 2024 година.
На изложбата ще бъдат показани 30 фотографии в размер 40х50 см. и 50х70 см., а всяка снимка може да бъде закупена в по-малки варианти 20х15, 20х30 и 30х40 см.

Събитието се осъществява с генералната подкрепа на CANON BULGARIA и TELUS INTERNATIONAL" и  партньори: Галерия-книжарница „София-Прес“, Съюз на българските художници, Национално Сдружение Фотографска Академия "Янка Кюркчиева".