Откриване на новата изложба ''90 години от първата промишлена изложба във Варна"

  • Сподели:
Откриване на новата изложба ''90 години от първата промишлена изложба във Варна"

Дата: 08 юли 2022 г. (петък), 18:00 часа

Място: Сградата на Музей за нова история на град Варна

Продължителност на изложбата: 08.07.2022 г. - 11.09.2022 г.

Това лято се навършват 90 години от провеждането на първата промишлена изложба – мострен панаир в град Варна през 1932 г. Това събитие е било организирано съвместно от общинската управа на града, лигата за курортна Варна, Варненската търговско-индустриална камара и Популярна банка.

Промишлената изложба във Варна се е провеждала ежегодно до 1940 г. По време на това събитие са били излагани произведенията на местните индустрия, занаяти и земеделие. Това е била една от чисто местните инициативи, изградили международния облик както на града, така и на цялата държава.

По повод на тази годишнина, музеят за нова история на град Варна организира изложба, която да припомни тези „златни за българската икономика години". В изложбата ще могат да бъдат разгледани различни видове оригинални документи от фонда на музея, свързани с организацията и провеждането на първото изложение.

Акцент на изложбата ще бъдат  три автентични технически изделия, произведени в началото на ХХ в. – фермерски дизелов двигател  „Лоренц"; зърномелачка с ремъчно задвижване, свързана с двигателя; ръчна колонна бормашина.

Трите технически изделия са част от личната колекция на г-н Николай Цаневски.