Първият моноспектакъл на Деян Донков с премиера в Народния театър

  • Сподели:
Първият моноспектакъл на Деян Донков с премиера в Народния театър

Многоликият актьор бие „Камбаната“ на вярата в образа на сериен убиец

„Това прозрях в оная тишина.
Двете най-важни неща на света. Свободата и Любовта.
Само те бяха повод да отлагаме края.
Само за тях си заслужаваше тая  агония – Животът!“
Вено (Из „Камбаната“)

Първият в кариерата на ДЕЯН ДОНКОВ моноспектакъл – като актьор и режисьор – „КАМБАНАТА“, ще има премиера на сцената на Народния театър на 8 юни на Голяма сцена. Представлението, създадено по едноименния роман на Недялко Славов, ще се играе три пъти до края на сезона с предпремиера на 4 юни, премиера на 8 юни и още едно представление на 7 юли. Местата за предпремиерата на 4 юни са изчерпани.  Билети за премиерата на 8 юни и представлението на 7 юли могат да се закупят на касите на театъра и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/kambanata.

„КАМБАНАТА“ е роман-изповед, трагичен разказ за сложния, изпълнен с драматични препятствия път на бивш затворник, лежал за две убийства. Изповед за катарзиса и духовното просветление на героя, за светлината и силата, която му дават любовта и вярата. И го превръщат в единствения защитник на родното му опустяло и плячкосано от „новите варвари“ село. И пазител на църковната камбана. 
Донков умело превръща изключителния литературен текст на Недялко Славов в докосващ всички сетива сценичен текст и създава образ, емоцията от който се помни дълго.

Актьор с неподражаемо присъствие на сцената и екрана, Деян Донков разкрива вечно търсещата си творческа същност с куража си да избере сложен образ, далеч от комерсиалното ежедневие.

„Целта ми с този мистичен, фантастичен, отчасти комичен, красиво поетичен, дори епичен, крайно драматичен, а в края си и трагичен разказ, е да пропътувам дългия и мъчителен път до човешкото сърце”, казва Деян Донков за представлението.

Спектакълът е със специалното участие на Нено Илиев (акордеон) и актрисата Пламена Иванова в образа на Лейла.
Освен в премиерния спектакъл „Камбаната“, през този сезон актьорът играе в още няколко заглавия на сцената на Народния театър: „Калигула“ от Албер Камю (реж. Диана Добрева), „Орфей“ на режисьора Йерней Лоренци, „Любовникът“ от Харолд Пинтър“ (реж. Деян Донков), „Хъшове“ по Иван Вазов (реж. Александър Морфов).

За спектакъла:
„КАМБАНАТА“
по едноименния роман на Недялко Славов
Моноспектакъл на Деян Донков
Драматизация и режисура: Деян Донков
Сценография: Никола Тороманов
Музика: Петя Диманова
Хореография: Деян Георгиев
Видео дизайн: Марио Стойнов

Със специалното участие на Нено Илиев (акордеон)
Пламена Иванова в образа на Лейла

Драматург на постановката Анелия Янева
Асистент-режисьор Олга Недялкова
Автор на идеята за плаката Деян Донков
Художник на програмата Янина Петрова
Фотограф Стефан Н. Щерев

Премиера 8 юни 2023 г.
Голяма сцена
1118-а премиера от 1904 г.
Сезон 2022/2023