Пътуващата изложба E-VALUATION гостува на Младежки дом-Враца 

  • Сподели:
Пътуващата изложба E-VALUATION гостува на Младежки дом-Враца 

На 7 септември от 18 ч. в кафе-клуб на Младежкия дом във Враца на бул. „2-ри юни“ 10 се открива изложба на стипендиантите на подкрепящата млади дигитални артисти платформа e-valuation на фондация „ДА ЛАБ“. Експозицията може да бъде разгледана всеки ден до 22 септември от 10 до 18 ч. без събота и неделя. 

Изложбата E-VALUATION включва проекти на тазгодишните стипендианти на ДА ЛАБ Яна Василева и колектива Raw lab. Яна Василева представя проекта „(Не)изчерпаема памет“, който превръща чужди спомени в хранителна среда за Гинко билоба. „Изфабрикувана истина и други митове за човешки анотации“ на колектива Raw lab, от своя страна, изобличава умишлено пропуснатия контекст при разработката на изкуствен интелект. Куратор на изложбата е д-р Галина Димитрова-Димова, ментор на участниците в експозицията заедно с проф. Венелин Шурелов и Антони Райжеков. 

“e-valuation” е платформа на Фондация ДА ЛАБ за развитие и подкрепа на български артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства. Мисията на платформата е продуциране на произведения на български артисти и тяхното представяне на професионалната сцена. Основните цели са професионално развитие на творците и популяризиране на съвременни форми на изкуство, създадено с дигитални медии и технологии.

Пътуващите изложби на e-valuation 3.0 в 4 града в страната се реализират с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“.
Третото издание на проекта "Стойност / Ценност - e-valuation" е подкрепено от Програма "Визуални изкуства" на Министерство на културата.

Информация за произведенията и артистите в изложбата E-VOLUTION

„(Не)изчерпаема памет“ е проект, рециклиращ чужди спомени и стари снимки, които превръща в хранителна среда за ин витро растение GINKGO BILOBA. Работата на Яна Василева разглежда темата за спомена, връзката между материалността и същността му, като се опитва да го съживи и запази под друга форма.

Яна Василева живее и работи в София. Работи в областта на съвременното изкуство, експериментирайки с различни медии и техники като: живи инсталации, обекти и видео. Интересите й са насочени към био изкуството и дигиталните изкуства. А темите които изследва са свързани с паметта.  Завършва бакалавърска степен (2017) в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов, специалност Сценичен и екранен дизайн и магистър (2019) в Национална художествена академия, специалност "Дигитални изкуства". Нейните участията във фестивали и групови изложби включват: Симпозиум Арт колаж, Пловдив, (2016); Фестивал Вода, Бургас, (2019); Фестивал DA FEST, София, (2019).

„Изфабрикувана истина и други митове за човешки анотации“ рамкира процесите скрити при разработката на машинното зрение и поставя въпроса за смисловите рамки и значението на контекста при прочита на образи. Raw lab възстановяват контекста, който е умишлено пропуснат, разобличавайки похвати, характерни при разработката на изкуствен интелект.

rawlab (Рослана и Радина) е колектив от визуални артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства и интерактивния дизайн. В практиката си изследват експериментални форми на творческа изява. Подхождайки с критически анализ към технологиите, новите медии и изкуствения интелект, колективът изследва политическите им измерения и ефектите им върху развитието на социалните норми.

Галина Димитрова-Димова е куратор и организатор на културни проекти от 23 години. Била е куратор и мениджър на проекти на Центъра за медийни изкуства „Интерспейс“ в София от 1999 до 2008 г. От 2009 г. е съкуратор и организатор на Международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest. Координатор на проекти във фондация Credo Bonum (2011–2019) и куратор на галерия „Credo Bonum“ (2013–2015). Преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“ в НХА от 2016 г. През 2018 г. основа заедно с Венелин Шурелов и Антони Райжеков фондация ДА ЛАБ и оттогава е куратор и координатор на проектите на фондацията.