Пътят – картини на Елиезер Алшех

  • Сподели:
Пътят – картини на Елиезер Алшех

На 12 май, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп, в nOva art space ще бъде открита изложбата „Пътят“ с творби на Елиезер Алшех.

Творчеството на Елиезер Алшех отдавна достойно и напълно заслужено е заело своето подобаващо място в художественото наследство на България. Свидетелство за това са и значимите изложби, организирани по случай 100 години от рождението на автора в Национална художествена галерия – Двореца през 2008г, както и изложбата „Елиезер Алшех и „естетика на безобразието“ в Софийска градска художествена галерия през 2018г, по случай 110 години от рождението му.

Художественото наследство на Алшех винаги е възбуждало огромен интерес, както у колекционерите и публиката, така и у видни художествени критици – само част от имената, които са изследвали Е. Алшех в дълбочина са Ружа Маринска, Румяна Константинова, Аделина Филева, Пламен В. Петров.

Настоящата изложба, организирана в галерия nOva art space, има за цел да покаже една част от творчеството на Алшех, която има изключително важна роля в изграждането му като един от най-значимите български експресионисти от XX век, а именно достиженията му в акварела и смесените техники. Прави силно впечатление сериозността и отношението, което Алшех влага във всяка една от показаните творби. Личи си, че нищо не е направено набързо или някак случайно. Проследявайки хронологично пейзажите, можем да тръгнем по стъпките на художника, чийто живот е белязан от постоянно пътуване и търсене – от България, през Германия, Италия, Франция, та чак до Аржентина, където художникът намира своя пристан, а в последствие и края на своя житейски път.

Само част от тези уловени мигове са –„Париж. Път край замъка“ от 1938г., „Венеция“ от 30-те години., „Милано“ от 1951г. „Буенос Айрес. Ла Бока“ от 1960г. Вглеждайки се в тези ранни„пътеписи“ от 30-те години, можем да усетим настроението на Елиезер Алшех и неговата лирична душевност, а в произведения като „Цирк“ от 1958г., „Натюрморт с мандолина“ и „Натюрморт с бутилка и диня“ от 60-те години, виждаме един много по-експресивен и мощен Алшех, напълно освободен от всякакви задръжки и готов да покаже цялата си художествена сила.

Чрез изложбата Елиезер Алшех „Пътят“ успяваме да открием за публиката една малко по-непозната страна на художника – неговата чувствителност и любовта към творенето от натура. Това е възможност да се попълни и последното парче от пъзела, който изграждаме за цялостното творчество на този велик художник.        

Спартак Атанасов

 

За автора

Елиезер Алшех е роден е на 12 ноември 1908 г. във Видин. През 1933 г. завършва в Мюнхен Държавната академия на изящните изкуства при Карл Каспар и Адолф Шинерер. След завършването си живее в Белгия, Германия, Франция, Португалия и Испания. Завръща се в България през 1934 г. и представя първата си самостоятелна изложба. През 1935-1936 г. пътува из Турция, Гърция, Италия, Алжир и Тунис. Прави и пътуване до Палестина, като с картините, нарисувани там, прави самостоятелна изложба в Белград през 1937 г. След това заминава за Венеция. Завръща се отново в България през 1938 г. Изпратен е в еврейски трудов лагер до 1941 г. През 1946 г. прави втората си самостоятелна изложба в България. След това заминава за Милано и Венеция, а през 1951 г., заедно със съпругата си Бронка Гюрова-Алшех, се установява в Буенос Айрес. От 1958 г. преподава в Държавното училище за изобразително изкуство „Мануел Белграно“ в Буенос Айрес. През 1975 г. по покана на Съюза на българските художници прави самостоятелна изложба на картини, нарисувани в Аржентина. Умира на 20 юни 1983 г. в Буенос Айрес.[