Петър Йорданов - Бъни: Музика, която да те извисява

  • Сподели:
Петър Йорданов - Бъни:  Музика, която да те извисява

Навлизаме в дълбоките води на подсъзнанието, във вселени, където ще се срещнем с духовното ниво на съществуване, в най-чистото и красиво изначално съзнание, което ни задвижва толкова естествено. В което се поместват ритъмът и хармонията, към които се стремим в ежедневието си - да се свържем с себе си.

От богатството на различните тембри на звука, които всеки инструмент създава по свой начин, чрез обертоновете и спецификите на нюансите на топлота, се създават усещанията на живота, събуждайки интуицията ни и пораждайки асоциациите в ума ни.

Разбира се, специален е човекът, който стои зад инструмента. Ще ви срещнем с музиканти, които създават тези честоти в България. Започваме с магьосника на перкусиите – Петър Йораданов – Бъни,

Най-новият продукт на перкусиониста и композитор Петър Йорданов е платформата Bunyverce, както се нарича и дебютният му албум.

Освен това, Бъни е организатор на София фюжън фестивал и е сред основателите на група Оратница, с която изнасят концерти в Европа, САЩ, Русия и Далечния Изток. Той свири на перуански перкусионнен интрумент - кахон, африканска камба, бас китара, тъпан, джембе, овал и създава на атмосферни звуци, например чрез рейнстикове.

BunyVerse е платформа, която се излъчва в Spotify и YouTube. В нея ще откриете уърлд музика, фюжън, ембиънт звук, медитация, както и неговите уроци и курсове за начинаещи.

С джаз китариста Петър Георгиев (очаквайте интервю с него за интересните неща, с които се занимава в момента) създават серията Забавна история на музиката за деца

Ето какво сподели Петър Йорданов - Бъни:

Петър Йорданов - Бъни:  Музика, която да те извисява

Може би като храна за душата, музика, която да те извисява. Като, например, да си затвориш очите и да те пренесе на друго място. Както има музики, които те карат да танцуваш диво или пък те напрягат, или мотивират и т.н. За това мисля, че си е като подхранка за душата.

Повече за инструмента хандпан

Относно инструмента хандпан, хенг дръм тук записах едно видео в което обяснявам за него. Известно е, че той е измислен 2000 г., тоест преди 20 години. Съвсем скоро. Но в него има вплетени инструменти от древни култури. Той е по-скоро резултат, плод на тях.

Функцията му, за мен, е точно тази, за която писах по-горе - да те извисява и да действа успокояващо и отнасящо. Изключително подходящ е за релаксиращи практики, както и за смирение на ума. Някой хора ги ползват много за звуколечение и терапии на хора.

Повече за курсовете, които озрганизира

Курсовете, в които преподавам, най-често са дръм съркъли, тоест групово свирене на барабани в кръг. Обикновено с групи между 10 и 30 човека. Но сега започвам първи онлайн курс. Групата за този месец вече се запълни.

Обикновено сесиите когато са на живо протичат с упражнение за разгряване, запознаване с инструментите. Хармонизиране и обединяване на групата в едно, чрез ритъм и обединяване на пулса.

Учене на определени ритми и фрази. Различни задачи, игри и упражнение според участниците и темата на събитието. Както и част със свободно свирене.

Снимка: Yuliyan Hristov Photographer