Пистолет, куфар и три смърдящи варела

  • Сподели:
Пистолет, куфар и три смърдящи варела

Миналата седмица се състоя премиерата на новия български филм „Пистолет, куфар и три смърдящи варела”. Режисьор е Георги Костов, за когото това е дебютен пълнометражен филм.

Както личи от името, тази нова продукция буди асоциации с „Две димящи дула” и „Гепи” на британеца Гай Ричи. Историята на „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” ни отвежда при Красивия (Ивайло Захариев), Космонавта (Пламен Великов) и мафиота – наркобос Бръснача (Георги Кадурин). Антон – Красивия трябва да върне 10 000 лв на Бръснача. Заради тях той се забърква в множество абсурдни и комични ситуации с братовчед си Космонавта и боксьорът – Шмекера (Тодор Доцев), който винаги знае как да се измъкне от неприятностите.      

Във филма виждаме още Владислав Карамфилов – Влади Въргала, Асен Блатечки като Чеченеца, Деян Донков, Иван Савов, Рая Пеева, Дичо, Део и др. Заедно с група V.O.XX, Дичо  участва и в саундтрака към „Пистолет, куфар и три смърдящи варела” с песента „Няма да дам”.

Продукцията наистина представлява глътка свеж въздух. За час и половина се пренасяш в света на абсурдните ситуации. В света на героите, които се опитват всячески да излязат от тях, като попадат в още по-необикновени такива.

От трейлъра, който излезе преди няколко месеца, определено личеше връзка с филмите на Ричи. Не само с прякорите, които носеха героите, но и с използваните режисьорски и операторски похвати. 

Отивайки да гледам филма, очаквах да видя още по-изострена прилика със споменатите „Две димящи дула” и „Гепи” на британския режисьор. За моя радост това не е така. Всичко е представено с оглед на българската действителност и няма нещо, което да се оприличава с други географски ширини, така че да изглежда не на място. Героите са водени от ситуациите.

Като паралел на основната история вари и друга, в която участва Влади Въргала. Тя сякаш показва на зрителите пред екрана колко още по-абсурдни са преживяванията на главните герои. Тази част може да предизвиква асоциации у нас с известните филми на Костурица.

Въпреки че завръзката на филма е интересна, очакванията ми за кулминационния момент бяха по-големи. Остава се с впечатлението, че можеше да се случи още нещо, до което така и не се стига.

„Пистолет, куфар и три смърдящи варела” е наистина забавен и ненатоварващ. За 98 минути се смееш на трудните и неприятни за Красивия и компания, но комичните за зрителите ситуации в тази съвременна българска гангстерска комедия.

Пистолет, куфар и три смърдящи варела
Пистолет, куфар и три смърдящи варела
Пистолет, куфар и три смърдящи варела
Пистолет, куфар и три смърдящи варела