Под властта на театъра всяка роля е различно царство

  • Сподели:
Под властта на театъра всяка роля е различно царство

Фотографиите на Нощта за първи път ще бъдат представени само в дигитален формат

Популярни лица на театралното и балетното изкуство стават Нощни персонажи в един от най-емблематичните проекти на европейската инициатива Нощ на театрите.

Тази година фотографският прочит е под надслов „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ и представя творците в „светлината“ на театрален сън-колаж, където всеки пресъздава усещането си за вечно живия театър – за необикновената и съкровена връзка между сцената и личния свят, отвъд границите на реалността - през емоции и открития, през смях и осъзнаване, през чувствата.   

„Нощните персонажи“ за първи път ще бъдат показани само виртуално – на мониторите на метро станциите в София. От 2023 г. Нощта на театрите започва своята Зелена програма за намаляване на въглеродния отпечатък. И като първа стъпка организаторите се обединиха около решението фотосите да не бъдат отпечатвани на хартиен носител, а да бъдат представени само в дигитален формат в Метрото и в онлайн пространството.

Главни герои в концептуалните фотографии са едни от най-обичаните лица на българското изкуство – Галин Стоев, Явор Гърдев, Александър Секулов, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Константин Еленков, Антон Угринов, Боряна Братоева, Мартин Димитров, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. 

В новата серия фотографии Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски работиха с Марина Младенова и екипите на The Smarts и SHOOT. 

През 2023-та Нощта на театрите ще отбележи своята 11-та година в България на 18 ноември.  Програмата със събития ще предложи както представления на живо, така и съпътстващи активности, 5-часов Live Cam, срещи с творци и бекстейдж разходки в различни часове от съботния ден в десетки локации в няколко български града. 

Европейската инициатива Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2023 г. на Столична Община и се осъществява с подкрепата на Национален Фонд “Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации'22” и на Министерство на културата.

Всичко актуално следете в официалния сайт, във фейсбук, инстаграм и Viber Community-то на инициативата.


    
Снимки: Диляна Флорентин; Цветан Игнатовски