Полският контратенор Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел показаха световна класа с първия си съвместен концерт у нас 

  • Сподели:
Полският контратенор Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел показаха световна класа с първия си съвместен концерт у нас 

Двамата артисти озариха пълната зала "България", а публиката им благодари за майсторските изпълнения, извиквайки ги три пъти на бис

В навечерието на Деня на влюбените световната сензация сред контратенорите Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел изнесоха своя първи съвместен концерт в България. На 13 февруари пред възторжената публика в пълната зала "България" двамата артисти представиха програмата си "Красота и думи" с акцент върху съвременните полски композитори, като не липсваха и известни барокови композиции на утвърдените имена в жанра Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел. Орлински и Биел пристигнаха в София по покана на Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events. 

По традиция преди всеки концерт от сезона "Съкровени гласове" се проведе въведение, предоставящо изчерпателна информация за изпълнителите, композиторите и музикалните произведения за конкретния рецитал. Така бе и този път, а гостите се пренесоха в необятния свят на бароковата музика и в частност контратеноровото пеене и изкуство. 

"Забележителното при този тип глас е неговата странна призрачност, която несъмнено ще усетите тази вечер – тяло на мъж произвежда ефирен тембър, присъщ на женската изразителност. Тук женската и мъжката енергия се смесват по начин, който учудва и възхищава. При изпълнението на църковни арии например, Орлински представя версия на мъжественост, която е по женски закриляща и приемаща. Този провокативен контраст e източник на вдъхновение за много композитори от различни епохи и освен на природна дарба е и плод на много усилени тренировки – фалцетният диапазон се достига чрез удължаване и разтягане на мускулите в гласовите гънки, така че само краищата им са активни, което увеличава височината на тона. Но освен височината, което не е специално нито характеристиката, нито целта в случая на Орлински, важни са пълнотата на тона и гладкият преход от ниските към по-високите регистри на гласа", сподели лекторът Петя Иванова.

Вокалното майсторство на Якуб Орлински впечатли зрителите и поради факта, че такива контратенорови рецитали се случват изключително рядко у нас, а и по света. Не можем да не отбележим и факта, че другият поляк на сцената пианистът Михал Биел не просто акомпанираше на своя сънародник, а сякаш с лекота успя да покаже виртуозно музициране и да се слее в абсолютна хармония с пеенето на Орлински.

Тази лекота на поднасяне на музикалните форми и общуването с публиката се усещаше през цялото време в залата, а зрителите преминаха заедно с двамата артисти през творенията на австрийския композитор Йохан Йозеф Фукс, британския композитор Хенри Пърсел, след което младите музиканти поднесоха букет от песни на полски съвременни композитори, сред които Хенрик Чиж, Мечислав Карлович и Станислав Монюшко.

"Радвам се да видя толкова много хора в залата. Подготвили сме ви барокови композиции и редица произведения на полски композитори, някои от които писани за бас-баритон, но ние сме ги направили в наш аранжимент и интерпретация и смятаме, че се получиха доста добре. Една от мисиите ни посредством тези рецитали е да запознаваме и обогатяваме публиката чрез изкуството на различни композитори от Полша", заяви Якуб Орлински по време на концерта.

Красивото осветление в залата, което сменяше своите багри ту в лилаво, ту в синьо, ту в червено, допълнително придаваше интимност и сакралност на поднесената музика.

Публиката, а и самите Орлински и Биел сякаш не искаха тази музикална среща, продължила близо два часа, да приключи, като това пролича от трите биса, които двамата артисти изпълниха. 

"Както е тръгнало, можем да пеем пред вас цяла нощ", коментира с усмивка Якуб.

Извън официалната програма поляците представиха друга творба на Мечислав Карлович, още една полска песен, а финалното изпълнение бе отредено на композицията "Alla gente a Dio diletta" – включена в първия албум на Якуб Орлински "Anima Sacra" (2018), записан с международния оркестър "Il Pomo d'Oro", където концертмайстор е българската цигуларка Зефира Вълова.

След София Якуб Орлински и Михал Биел заминаха за Полша, където им предстоят серия концерти, а през юни световният контратенор ще бъде в Париж, за да участва в операта на Вивалди "Олимпиада".  
   
Рециталът "Красота и думи" бе осъществен в партньорство с Полски институт в София и е четвъртото поред събитие от първия сезон на цикъла "Съкровени гласове".  

Следващи концерти от първия сезон "Съкровени гласове": 
26.03.2024 г. - Фатма Саид
12.04.2024 г. - Елза Драйзиг
31.05.2024 г - Клементин Марген

Билети за този и всички останали концерти от сезона "Съкровени гласове" са налични онлайн в мрежата на Ивентим: https://www.eventim.bg/bg/artist/skrobeni-glasobe-463/profile.html.

Линк към програмата на сезон "Съкровени гласове": https://sy11events.com/inmost-voices-booklet/

Якуб Юзеф Орински
Една от най-обичаните и прочути оперни звезди на това десетилетие, Якуб Юзеф Орлински се утвърждава като един от водещите световни артисти, триумфирайки на сцената, в концертни изяви и звукозаписни продукции. Неговите разпродадени концерти и рецитали в цяла Европа и Америка привличат нови почитатели на класическото изкуство, а последният му запис в съпровод на приятеля и пианист Михал Биел, озаглавен Farewells, му носи престижната награда Opus Klassik за певец на годината (2023). Новият му албум Beyond излиза през октомври 2023 г. През изминалия сезон полският контратенор пее в операта "Орфей и Евридика" в спектакълa на Роберт Карсен в парижкия театър "Шанз-Елизе", последван от нова постановка на същото произведение в операта в Сан Франциско на Матю Озава. Орлински се присъединява и към турнето на международния оркестър il Pomo d'oro (към него концертмайстор е българската цигуларка Зефира Вълова), като пее главната роля в Tolomeo Re d'Egitto на Хендел на големите европейски сцени, сред които Teatro Real в Мадрид и Парижката опера. Извън оперната сцена публиката има възможност да опознае певеца в документалния филм на Arte Music for a While (2023), станал най-гледаният документален филм за култура по този телевизионен канал. Акцентите през сегашния сезон включват европейско турне за промоцията на новия албум Beyond на Якуб, което вече стартира, и американско турне през пролетта. Той ще участва и в нова постановка на "Олимпиада" от Вивалди в театър "Шанз-Елизе", преди да се присъедини към дългогодишния си музикален партньор, пианиста Михал Биел, за поредица от ексклузивни рецитали в цяла Европа.
Официална страница: https://jakubjozeforlinski.com/

Михал Биел
Пианистът и корепетитор Михал Биел е завършил The Juilliard School в Ню Йорк, където работи и като вокален педагог в катедрата по вокално изкуство. Свири в най-известните концертни зали и оперни театри в света, сред които "Карнеги Хол", Берлинската филхармония, oперата във Франкфурт и др. Редовно си партнира с контратенора Якуб Орлински, с когото изнася концерти по целия свят. Изпълненията им са излъчвани многократно от Medici.tv, Arte.tv, BBC Radio 3.
Официална страница: https://michalbiel.com/

Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени със SY11, са "Завръщане" в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно - мащабната оперна гала, събрала близо 6500 души пред храм-паметника "Александър Невски" - с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго и под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония.

Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева "Прераждане" ("Rebirth"), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, а вече и у нас - именно с композициите от албума. През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева "Хендел" под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър "Изкуството на барока". Другият много важен проект на SY11 е сезонът "Съкровени гласове" (2023/2024), събрал в своето първо издание различни млади водещи международни оперни артисти като британския тенор Фреди Де Томазо и френско-датското сопрано Елза Драйзиг. Вече бе обявен и вторият сезон на "Съкровени гласове", включващ концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство, сред които американското мецосопрано Джойс Ди Донато и полският тенор Пьотр Бечала.

Очакваме техните изяви в България през сезон 2024/2025 г. През февруари 2023 г. се появи и албумът "Тhe Courtesan" на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена "Петнадесет огледала", представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.
Официална страница: https://sy11events.com/

Снимки: SY11 Events/Виктория Вучева