Руини и империи във второто издание на Sofia Art Projects

  • Сподели:
Руини и империи във второто издание на Sofia Art Projects

Международната изложба Sofia Art Projects II преосмисля пространството на Ларгото и културното му наследство през призмата на съвременното изкуство.

За втора поредна година Гьоте-институт България подкрепя международната изложба Sofia Art Projects, която и този път ще се проведе на Ларгото и ще включи проекти на автори от България, Германия, Испания, Холандия и Конго.

Събитието ще представи творби на: Били Матеева, Зузанна Чебатул, Мартиан Табаков, Нора Ал Бадри, Ориол Виланова, Ренцо Мартенс, CATPC, Стефан
Прохоров, Хенрике Науман. Куратори на изложбата са: Вера Млечевска, Весела Ножарова, Десислава Димова, Стефка Цанева. След дебюта си през 2021 г. Sofia Art Projects продължава да преосмисля чрез изкуство едно от емблематичните места в столицата, където се пресичат различни пластове история и култури и от където всъщност започва живота на София като град.

Второто издание на международната изложба е посветено на темата “Руини и империи”, която е вдъхновена от Ларгото като място на паметта за София и нейната многохилядна история през епохите на различни империи - Римска, Византийска, Османска, а през 20-ти век - между държавния социализъм и посткомунистическия капитализъм.

Исторически империята е мултиетническа държава, управлявана от доминираща култура, която е устремена към разширение и завладяване на нови територии. Паралелно на историята на всяка империя върви и историята на съпротивата срещу нейната власт. Империите в сегашния “деколонизиран” свят не са винаги видими.

Днешната ни история, обаче се развива буквално върху руините и останките на империи, чиито сенки все още се борят за геополитическо, икономическо и културно надмощие. Именно идеята за съпротива, за устояване и стремежът за идентифициране тези сенки са в основата на изложбата „Руини и империи”.

Тя включва различни артистични позиции на автори от България, Германия, Испания, Холандия, Полша и Конго, които се занимават с изследване на миналото и империалното наследство, било то материално или нематериално. В изложбата са засегнати теми като историческите артефакти и стойността им днес, ролята на музеите, съпротивата между публичното и личното пространство, наследството на колониализма и други.

Изборът на Ларгото като място на изложбата цели да подкани към осъзнаване на архитектурата на града като място на паметта и към размисъл
за културното наследство, как го опазваме, съхраняваме, как говорим и мислим за него от гледната точка на настоящето.

Изложбата ще включи инсталации, скулптури, прожекции, както и сайтспесифик пърформанс. Изложбата ще се открие в събота, 21 октомври, в
18:30 и ще може да бъде видяна всеки ден до неделя 30 октомври.