Румен Дойков на 70 години

  • Сподели:
Румен Дойков на 70 години

На 7 май от 19 ч. петима тенори от Софийската опера ще пеят в чест на Румен Дойков. Даниел Дамянов, Даниел Острецов, Костадин Андреев, Мартин Илиев и Хрисимир Дамянов ще изпълнят известни тенорови арии, а също така ще бъде представен и компактдиск на тенора с италиански канцонети, записани под диригентството на Борис Хинчев.

Години наред Румен Дойков е водещ тенор на Софийската опера, където дебютира през 1979 г. С неизменен успех гастролира самостоятелно и като солист на Софийската опера в Европа, САЩ и Южна Америка и винаги горещо е аплодиран от публиката.

Румен Дойков е изпял повече от 1500 спектакъла, от които 232 на операта „Аида“ от Джузепе Верди. Партнирал е на звезди като Фиоренца Косото, Ирина Архипова, Мара Дзампиери, Розалинд Плаурайт, Радмила Бакочевич, Милка Стоянович, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова. Работил е с диригенти като Антонио Гуаданьо, Маурицио Арена, Питер Тиборис, Джонатан Нот, Асен Найденов, Руслан Райчев, Борис Хинчев, Иван Маринов и др.