Севар Иванов vs Дориан Грей

  • Сподели:
Севар Иванов vs Дориан Грей

На 11 и 29 март 2019 г. са премиерните представления на "Портретът на Дориан Грей" в Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград.

Сценичната версия и режисурата са дело на Стайко Мурджев, а главните роли се изпълняват от Севар Иванов (Дориан Грей) и Калин Врачански (Лорд Хенри Уотън). В образа на Базил Холуърд се въплъщават двама актьори: Димитър Захариев и Александър Хаджиангелов.

Ето какво сподели Севар Иванов пред HighViewArt.com: 

Севар, "Портретът на Дориан Грей" е не само най-известното произведение на Оскар Уайлд, но и един от емблематичните мъжки персонажи в цялата световна литература. Как се промени представата ти за Дориан Грей след като вече се "вмъкна" в неговата кожа?

- На първо място искам да изразя възхищението си към Оскар Уайлд и неговото умение да показва на хората грозната истина, обличайки я в красиви думи. Изисква се огромна смелост, за да разкриеш душата и мислите си и да ги овековечиш в книга. Но и не по-малка смелост, проявена от Стайко Мурджев, представяйки собствена интерпретация на този текст.

Относно въпроса, не бих казал, че се е променила представата ми за Дориан Грей, но определено Дориан промени представата ми за мен самия. Постоянно ми припомня истини, които всички знаем, но много често забравяме: Всички сме хора! Да, индивидуални, уникални, различни, но хора. Имаме един живот време - "мерна единица", чиято стойност никой не знае.

Именно липсата на конкретика би трябвало да ни накара да се замислим как преминава собствения ни живот. Дали се стремим към щастието или си пропиляваме времето. Или по-лошо - да изпитваме удоволствие от чуждото нещастие. Когато става въпрос за намеса в чуждия живот, вярвам, че човек трябва да се отнася с другите така, както иска другите да се отнасят с него.

- Какъв е Дориан Грей на Севар Иванов?

- До голяма степен предишният отговор важи и за този въпрос. Но бих допълнил, че Дориан Грей ме накара да се замисля върху собствените ми разбирания за морал и поставянето на граници в поведението ми.

Защото, да, можем да направим каквото поискаме, но дали сме готови да понесем последиците от действията си.

- На какво те научи Дориан Грей?

- Да оценявам всичко, което имам и получавам. Да не се опитвам да избягам от неизбежните промени, които настъпват в живота на всеки и да не спирам да търся положителните черти в израстването.

- Коя е любимата ти реплика на Дориан Грей?

- Не мога да кажа, че имам една любима реплика - всички реплики са написани с конкретна причина и заредени със смисъл... Гледам да избягвам въпросите за "любими" неща. По-скоро бих могъл да посоча реплики, отговарящи на начина, по който се чувствам в момента или спрямо конкретна ситуация.

- Ако трябва да изброиш три причини, които да ни накарат да дойдем да гледаме представлението, кои ще са те?

- Както красотата, така и изкуството е субективно - може да се хареса на едни и да не се хареса на други. Всеки изгражда критическото си мислене на база собствени предпочитания, възгледи, разбирания и опит.

Именно "Портретът на Дориан Грей" може да бъде едно от "преживяванията", което да накара всеки зрител да се замисли дали живее правилно - не според някакви общоприети морални рамки, а за себе си. И след като изгледа представлението ще може да даде своята оценка.

Най-общо казано причината е една: каня всеки, който иска да направи нещо за себе си! Да види една различна гледна точка от живота, да се обогати.

Би било утопично и наивно да мисля, че нашето представление ще промени живота на хората и ще ги направи по-добри и човечни. Но искрено се надявам да ги накара да се замислят как живеят.

Севар Иванов vs Дориан Грей

Севар Иванов

Севар Иванов е роден на 23.12.1993 г. в София. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Стефан Данаилов през 2016 г. От края на 2015 г. е част от трупата на Младежки театър "Николай Бинев".

Снимка: Цветан Игнатовски