София Филм Фест празнува 25 г с изложба

  • Сподели:
София Филм Фест празнува 25 г с изложба

"София Филм Фест" ще отпразнува своята 25-та годишнина с изложба с портрети на над 30 известни личности, гостували у нас в рамките на форума. Автор на „Портрети от фоайето: 25 години София Филм Фест“ е фотографът Боряна Пандова.

Изложбата е подредена в столичната галерия „Синтезис“ и представя работата на Боряна Пандова като официален фотограф на фестивала с колекция портрети на над 30 знаменити режисьори и актьори като Тери Гилиъм, Бела Тар, Вим Вендерс, Кшищоф Зануси, Тед Кочев, Георги Дюлгеров, Руси Чанев и Стефан Мавродиев.

Началото на тази изложба е поставено в далечната 1985 година, когато Боряна е едва на шест години. През следващите 31 години съдбата намества картите. През 1985-а излиза култовият филм на Тери Гилиъм „Бразилия“, а 2016 е годината, в която той пристига в България, като специален гост на СФФ.  „По това време вече от две години документирах фестивалните събития. Когато научих, че специален гост ще бъде Тери Гилиъм, не можех да повярвам, че ще го видя на живо, ще съм с камера и ще правя само протоколни снимки. Знаех, че няма да си простя, ако не измисля нещо по-специално. В крайна сметка успях да убедя екипа на фестивала, че е важно да оставим по-ярка следа за идните поколенията. Така се роди традицията да правим специални портрети на специалните гости. Заради интензивната програма гостите разполагат с ограничено време и единствената възможност за снимка са няколко минути във фоайето на киното или хотела, преди събитие. Подреждаме импровизирано студио, като се преструваме, че сме максимално подготвени с идеята и светлината… и на фона на цялата суматоха около нас, пробваме да измагьосаме великия портрет на човек, когото срещаме за пръв път. Множественото число тук дължа на моя верен приятел и колега Иван Дончев, без когото тази емоционална авантюра не би могла да се сбъдва всеки път. А емоцията е върхова - смесица от фотографска истерия и приближаване на света! One shot. Няма време за приказки, няма време за корекции. Разчитаме на широки усмивки. Понякога е велико, друг път - не. Точно като в живота, точно като в киното. Портретите от фоайето са малка лудост - щурото приключение, което очакваме с вълнение всяка година. Черно-бял документ на фестивалния дух и спомен, който остава цветен за цял живот. Това е киноразказът, с който София посреща пролетта от 25 години! Да се върнем там откъдето започнахме с репликата на героя на Джим Броудбенд в „Бразилия“ - д-р Джафи: “Faces are a doddle compared to tits and ass. No hairline.” Ще го оставим без превод,” - споделя Боряна Пандова.

Изложбата „Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест“ е продължение на тематичния модул „Кино и фотография“, в който галерия „Синтезис“ показва изложби на значими фотографи и режисьори, подчертаващи връзката между фотографията и киното, в партньорство със София Филм Фест.

 

София Филм Фест празнува 25 г с изложба