Соня Йончева с емоционално изпълнение на "Тоска" и социална инициатива в родния си Пловдив

  • Сподели:
Соня Йончева с емоционално изпълнение на "Тоска" и социална инициатива в родния си Пловдив

Галаконцертът бе посветен на 70 години от основаването на Държавна опера Пловдив и 100 години от смъртта на композитора Джакомо Пучини
При изключително голям интерес и с бурен възторг премина концертната гала "Тоска" на Античния театър в Пловдив по идея на оперната прима Соня Йончева. Тя се превъплъти и в централната роля, а събитието бе организирано от продуцентската ѝ компания SY11 Events и с подкрепата на Общинска Фондация "Пловдив 2019" (като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата). 

За Соня Йончева Тоска е коронна роля и я е изпълнявала на някои от най-престижните световни сцени като Метрополитън опера в Ню Йорк, Държавната опера във Виена, Държавната опера в Берлин, Арена ди Верона; гастролирала е с концертни изпълнения в Япония, а това лято ѝ предстои да влезе в образа на примадоната в Рим и Лондон.

"За мен е чест и удоволствие сега да споделя тази любима моя героиня и с вас, родната ми публика в Пловдив", каза Соня Йончева след края на прочутия шедьовър на Пучини, отбелязването на чиято 100-годишнина от смъртта доминира избора на репертоар по целия свят през 2024 г. 

Сценични партньори на Соня Йончева бяха: Иван Момиров в ролята на Марио Каварадоси, Деян Вачков в ролята на Барон Скарпия, Божидар Божкилов в ролята на Анджелоти. Диригент на продукцията бе маестро Кръстин Настев, а Държавна опера Пловдив, чийто 70-годишен юбилей се честваше, се включи със своя хор, солисти и оркестър. 
След края на продукцията и под нестихващите аплодисменти на близо 3000 зрители, дошли от Пловдив, но и от множество градове в България и чужбина, Соня Йончева направи няколко специални обръщения: оперната прима предостави на учениците от гимназиалните класове на Националното училище за музикално и танцово изкуство (НУМТИ) "Добрин Петков" – Пловдив, където е учила и самата тя, безплатен достъп до спектаклите и концертите от афиша на Държавна опера - Пловдив през 2024 година. Решението на Соня Йончева, което е взето съвместно с екипа на Опера Пловдив, е с грижа към развитието и духовното обогатяване на бъдещото поколение музиканти и артисти.

От сцената, освен към бъдещето, Соня Йончева отправи поглед и към настоящето и миналото: тя поздрави концертмайстора Виеслав Новак, чието последно официално събитие бе именно галата "Тоска", след което той се пенсионира след над 40-годишна творческа дейност като първа цигулка на Държавна опера - Пловдив. Световното ни сопрано не пропусна да уважи и именития цигулар, музикален педагог и общественик Гаро Балтаян, който е бил неин учител по солфеж и в навечерието на галата навърши 90-годишна възраст. 
Публиката в Пловдив реагира много емоционално на всички тези положителни поводи. Официални гости на събитието бяха кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, зам.-кметът по култура в Община Пловдив Пламен Панов, зам.-кметът по финанси в Община Пловдив Женя Петкова, доц. Нина Найденова (член на Съвета на директорите на Националния дворец на културата в София), Н.Пр. Джузепина Дзара - посланичка на Италия у нас и други. 

Интерес по време на галаконцерта предизвика и най-новата медия за култура у нас - списанието "Български Артист", издавано от Соня Йончева, което вече е налично и в онлайн магазина на SY11 Events: https://sy11events.com/store/.

"Тоска" се състоя точно шест месеца, след като Соня Йончева бе удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) Проф. "Асен Диамандиев" - Пловдив и почти четири години след галаконцерта "Завръщане", който бе и първото събитие на SY11 Events. 

Ето кои са и предстоящите концерти, организирани от продуцентската компания на Соня Йончева:
03 декември 2024 – оперната ни прима Соня Йончева
19 март 2025 – неповторимият полски тенор Пьотр Бечала
02 април 2025 – емблематичният мексикански тенор Роландо Вийязон
31 май 2025 – феноменалното американско мецосопрано Джойс ДиДонато

Снимки от галаконцерта "Тоска": Виктория Вучева/SY11 Events

Билети за концерта на Соня Йончева "На една звезда":https://www.eventim.bg/bg/bileti/na-edna-zvezda-sofiya-bulgaria-hall-639076/event.html
Билети за концерта на Пьотр Бечала "Романси":https://www.eventim.bg/bg/bileti/romansi-sofiya-bulgaria-hall-1419800/performance.html
Билети за концерта на Роландо Вийязон "Белканто": https://www.eventim.bg/bg/bileti/belkanto-sofiya-bulgaria-hall-1419801/performance.html
Билети за концерта на Джойс ДиДонато "Кралицата": https://www.eventim.bg/bg/bileti/kralicata-sofiya-bulgaria-hall-1419809/performance.htmlСоня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени със SY11, са "Завръщане" в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно - мащабната оперна гала, събрала 6200 души пред храм-паметника "Свети Александър Невски" - с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония.
Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева "Прераждане" ("Rebirth"), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, както и у нас с композициите от този диск.

През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева "Хендел" под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър "Изкуството на барока". През същата година се появява и албумът "Куртизанката" на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена "Петнадесет огледала", представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.
Друг мащабен проект на SY11 е сезонът "Съкровени гласове" (2023/2024), събрал в своето първо издание различни млади водещи международни класически артисти. Вторият сезон на "Съкровени гласове" включва концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство. Очакваме техните изяви в България през сезон 2024/2025 г.

Официална страница:https://sy11events.com/