Сопраното Фатма Саид изправи публиката на крака по време на  първия си концерт у нас

  • Сподели:
Сопраното Фатма Саид изправи публиката на крака по време на  първия си концерт у нас

Озаглавен "Египетско слънце", състоял се на 26 март в зала "България" 

Едно от най-актуалните световни имена в класичската музика Фатма Саид пя за първи път у нас по покана на Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11 Events. Красивата египтянка омая публиката в зала "България" с нежния си кристалночист глас по време на рецитала "Египетско слънце", състоял се на 26 март - като част от първия сезон "Съкровени гласове".

На пианото ѝ акомпанираше британският виртуоз Джоузеф Мидълтън, с когото поддържат дългогодишно професионално партньорство, а лекотата и финеса, с които двамата артисти изпълваха сцената, се усещаше във всеки миг на тяхното музициране. 

33-годишната Фатма показа абсолютно майсторство, красива и неподправена емоционалност и вокална техника на най-високо ниво. Независимо дали изпълняваше Моцарт, Шуман, Шуберт, испански класически песни или автентични арабски мелодии - нейната интерпретация и музикално усещане допринасяха за уникалността в поднасянето на всяка от композициите, включени в богатата концертна програма.

От сцената, роденото в Кайро сопрано, не скри вълнението и сълзите си на радост заради топлото посрещане и отношение от страна на българската публика.

Може би най-трогателният момент по време на рецитала бе изпълнението на песента "Aatini Al Naya Wa Ghanni" ("Подай ми флейтата и пей"), базирана на едноименната поема на прочутия ливански поет Халил Джубран, а музиката към нея е написана от неговия сънародник и известен композитор Наджиб Ханкаш.

"Тази песен е почит към музиката - обичам да я изпълнявам, защото пеенето е пътят към вечността. Ние, хората, сме тук на Земята за кратко време, но звукът от музикалния инструмент и от човешкия глас остават завинаги!" - заяви Фатма Саид в края на своята първа българска изява.

Характерната орнаментика в гласа на певицата впечатли особено гостите в залата, които я извикаха на крака за няколко биса. В първия от тях Фатма и Джоузеф представиха джаз стандарта "Тhe way you look tonight" (част от саундтрака към американския филм от 1936-а "Swing Time"), записан през годините от Фред Астер, Франк Синатра, Тони Бенет и др.

За финалния щрих на вечерта двамата артисти избраха да ни пренесат в света на арабската култура с една от най-обичаните и емблематични египетски песни, озаглавена "Дъщерята на султана". 

Билети за концерта "Северно сияние" на Елза Драйзиг:https://www.eventim.bg/bg/bileti/elza-drayzig-sofiya-bulgaria-hall-613550/event.html

Билети за концерта "Париж и нощта" на Клементин Марген: https://www.eventim.bg/bg/bileti/klementin-margen-sofiya-bulgaria-hall-613551/event.html

Билети за "Тоска" с участието на Соня Йончева в Античен театър Пловдив:https://www.eventim.bg/bg/bileti/toska-plovdiv-ancient-theatre-628415/event.html

Линк към програмата на всички концерти от сезон "Съкровени гласове": https://sy11events.com/inmost-voices-booklet/

Снимки: SY11 Events/Виктория Вучева

Фатма Саид (сопрано) 
Едва 14-годишна, Фатма Саид започва музикално пътешествие, което я отвежда от дома ѝ в Кайро до Академията на Миланската Скала и най-прочутите концертни и оперни сцени в света. Като ексклузивен артист на "Warner Classics" тя издава дебютния си албум "El Nour" през 2020 г., като получава многобройни награди от критиката, сред които Gramophone Classical Music Award за "Най-добър песенен албум"; Vocal Award на музикалното списание на BBC, както и германската престижна награда Opus Klassik. Композициите в албума подчертават яркостта и наситените нюанси в гласа на Фатма, съчетавайки художествени песни от френски, испански и египетски композитори, както и египетски народни песни и популярни автентични мелодии от Близкия изток. На арабски "El Nour" означава "Светлината" и този албум прави точно това - хвърля светлина как музиката може да влияе върху различните култури, за да разкрие в случая връзката между арабската, френската и испанската култура и колко много общо имат всъщност - въпреки културните, географски и исторически различия.

След като учи в Кайро при сопраното Невин Алуба и във Висшето училище за музика "Ханс Айслер" при Ренате Фалтин, Фатма получава стипендия за Академията на Миланската Скала и става първото египетско сопрано, което се изявява на тази прочута сцена. В Милано тя пее - наред с много други роли - Памина в новата постановка на Петер Щайн на "Вълшебната флейта", за която Frankfurter Allgemeine Zeitung възвестява: "Безупречната, сияйна Фатма Саид в ролята на Памина е откритие". Сред оперните роли на Фатма са Нанета ("Фалстаф"), Клоринда ("Пепеляшка"), Пастурела ("Детето и вълшебствата", Равел), Берта ("Севилският бръснар"), Феанихтон ("Батаклан", Офенбах) и Любовта ("Орфей и Евридика") в Театър Ла Скала. Страстна изпълнителка на немския песенен жанр (lied), тя изнася рецитали в най-престижните зали в света. През изминалия сезон представя концертна поредица в Берлинската Концертхаус, включваща и промоционалният концерт на втория ѝ албум "Kaleidoscope" (2022). Фатма се радва на вълнуващ сезон 23/24: "Стабат Матер" на Перголези с Якуб Орлински, който изнесе концерта си в София на 13 февруари (отново част от сезона "Съкровени гласове"), европейско турне на "Дидона и Еней" с оркестър "il Pomo d'oro", както и турне с Малкълм Мартино и Сабин Майер. С нетърпение очакваме и серия концерти и рецитали в Лондон, Истанбул, Прага, Париж, София, Дортмунд и Амстердам. Фатма Саид е силен защитник на каузи, близки до сърцето ѝ: представя Египет в Деня на правата на човека през 2014, 2017 и 2018 г. в ООН в Женева, както и в храма в Луксор, като пее за правото на децата на образование и достойнство чрез музика. През 2016 г. получава почетна награда от Националния съвет на жените в Египет и става първата египетска оперна певица, удостоена с държавната Награда за творчество и изключителни артистични постижения на международно ниво. Фатма е посланик на "Опера за мир" и е подкрепяна от академията stART на Bayer Kultur.
Уебсайт: https://www.fatmasaid.com/

Джоузеф Мидълтън (пиано)
Пианистът Джоузеф Мидълтън специализира в изкуството на песенния акомпанимент и камерната музика и е получил международно признание в тази област. На страниците на BBC Music Magazine той е описан като "една от най-ярките звезди в света на песента", а в Opera Now - като "перфектен акомпанятор". Джоузеф Мидълтън е директор на музикалния фестивал Leeds Lieder, резидентен пианист и стипендиант на Pembroke College Cambridge, както и професор и стипендиант на своята Алма матер - Кралската музикална академия. През 2017 г. той става носител на наградата за млад артист на годината на Кралското филхармонично общество.
Уебсайт: https: https://www.josephmiddleton.com/

Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени със SY11, са "Завръщане" в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно - мащабната оперна гала, събрала близо 6500 души пред храм-паметника "Александър Невски" - с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго и под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония. Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева "Прераждане" ("Rebirth"), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, а вече и у нас - именно с композициите от албума. През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева "Хендел" под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър "Изкуството на барока". Другият много важен проект на SY11 е сезонът "Съкровени гласове" (2023/2024), събрал в своето първо издание различни млади водещи международни оперни артисти като британския тенор Фреди Де Томазо и френско-датското сопрано Елза Драйзиг. Вече бе обявен и вторият сезон на "Съкровени гласове", включващ концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство, сред които американското мецосопрано Джойс Ди Донато и полският тенор Пьотр Бечала.

Очакваме техните изяви в България през сезон 2024/2025 г. През февруари 2023 г. се появи и албумът "Тhe Courtesan" на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена "Петнадесет огледала", представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.
Официална страница: https://sy11events.com/