''Светлината на брега'' - изложба живопис на Огнян Георгиев

  • Сподели:
''Светлината на брега'' - изложба живопис на Огнян Георгиев

Държавен културен институт „КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР ”ДВОРЕЦА” -  град Балчик и Галерия "АРТ МАРКОНИ" -  град Варна представят ''Светлината на брега'' - изложба живопис на Огнян Георгиев

Верен на своята дълбока и неизменна любов към морето, и в тази изложба Огнян Георгиев му посвещава голяма част от творбите си. Като комплимент и специална изненада за почитателите си, художникът е подготвил няколко възхитителни платна на култови фарове по българското крайбрежие: любимият фар на Шабла, Ахтопол, Емине, Свети Иван, Варна…Названието фар на английски език -  lighthouse, буквално преведено звучи, като  „дом на светлината”, тази светлина, която за всеки моряк означава, че е вече у дома.  

За художника е огромно предизвикателство да издирва по стари снимки и възстановява, чрез картините си, интересни и уникални фарове. Вдъхновението, с което е заредил творбите си, ни отвежда в любими кътчета, както от Черноморието, така и от места, непопулярни, като туристически дестинации и непознати за широката публика. Оги обича дивата природа, недокосната от човешкото присъствие.

Опитното му око винаги е в готовност да „сканира” уникалното място и заредената от красотата му ръка, да нахвърли върху платното ескиз, носещ настроението от моментното състояние. Именно за това, тези набързо нахвърляни миниатюри, крият в себе си неподозирана енергия.

След прецизен оглед и селекция, някои от тях прерастват в голямо платно, в което авторът може да доразвие сюжета, да увеличи силата на въздействие, да подсили някои детайли, да си поиграе със светлината…Това е точно моментът на творчеството – първоначалната емоция е изживяна, съзнанието е успяло да асимилира всяка подробност и да анализира как и по какъв начин преживяването да бъде пренесено на платното така, че да се запази импулса,  да пресъздаде правдиво действителността, но да носи артистизма и отличителния почерк на художника.

Защото Огнян Георгиев не е просто пейзажист, който отразява красотата на заобикалящият ни свят. Той е артист, влагащ във всяка своя творба много любов и изграждащ я с много вещина, прецизност и овладяна техника. 
За гостуването си в зала „Тунелът” на културен център „Двореца” – град Балчик, Огнян Георгиев подготвя няколко специални пейзажа, посветени на този природен и архитектурен шедьовър.  

Огнян Георгиев е роден  6.12.1962 г / Никулден/ в гр. Варна.
Рисуването винаги е било голямата му мечта. Професионален разрушител, любител на екстремните спортове, винаги намира време за откровения пред платното. Обожава природата и не пропуска да открадне мигове за общуване с нея – с лодка, яхта, кемпер, катерейки се по непристъпни скали или яхнал своя “Harley Davidson”.

Прозорецът на ателието му разкрива изумителна гледка към морето и езерото. Живо, променящо се ежеминутно, ласкаво или сурово, морето е предизвикателство и ще остави трайна следа в творчеството на Огнян Георгиев. Художникът живее и твори в град Варна.