Световни артисти пеят в памет на Камен Чанев

  • Сподели:
Световни артисти пеят в памет на Камен Чанев

Големи имена от световната оперна сцена ще пристигнат в Пловдив, за да изнесат концерт в памет на големия наш певец Камен Чанев, който миналата година загуби битката с Covid-19. Хосе Кура, Леонардо Каими и Таня Иванова ще се включат в концертно изпълнение на операта „Манон Леско" от Пучини на 15 и 17 април 2021, 19 часа в Дом на културата „Борис Христов". Подготовката за концерта започна започна в разгара на пандемията.

В този тежък момент един световен артист с голямо сърце – Хосе Кура, подаде ръка на Таня Иванова, като прие поканата на Опера Пловдив да довърши проекта, за да вдъхне кураж и надежда на всички изпълнители и почитатели на оперното изкуство. Аржентинският тенор, който е започнал своята кариера като диригент, ще поеме палката на концертното изпълнение на творбата от Пучини на 17 април в Опера Пловдив. Хосе Кура и Таня Иванова си партнираха в операта „Отело" на Античния театър през 2019 година.

В проектa се включва и тенорът с кариера в Ла Скала, Операта Ковънт Гардън, Фестивала в Залцбург – Леонардо Каими. Името му е в афиша на оперните театри в Мадрид, Неапол, Мюнхен, Берлин, Буенос Айрес и в програмата на Пучини фестивал в Торе дел Лаго. Преди години Леонардо Каими е присъствал на участието на Камен Чанев в „Манон Леско" във Виенската опера. Той с вълнение прие да пее в Пловдив в памет на своя колега и приятел въпреки епидемичните ограничения.

В концертното изпълнение на „Манон Леско" участват и солистите Свилен Николов, Александър Носиков, Момчил Караиванов, Евгений Арабаджиев, Елена Чавдарова – Иса, Борис Кучков и др. с Оркестъра и хора на Опера Пловдив. Диригент на хора е Драгомир Йосифов. Малцина ще имат възможността да се насладят на вълнуващия музикален проект, създаден от приятели за приятели, поради ограничението за 30% капацитет публика в залата. По тази причина двамата световните оперни артисти дадоха съгласие генералната репетиция на 15 април също да се проведе със зрители.