The Art And The City

  • Сподели:
The Art And The City

The City.
Сингапур е многолик и вълнуващ. Да живееш в него е като да слушаш няколко мелодии едновременно – не можеш да идентифицираш нито една от тях, без друга да звучи в унисон с нея. И все пак мелодията е пленителна.

Звучи като най-невероятното място, на което можеш да живееш. Но Сингапур е и забързан, дъждовен и чужд, пълен с противоречия. Морето е навсякъде около теб, но не усещаш аромата му, а само изпаренията от тоновете нефт, които корабите изпускат в него. Плажовете са само на няколко минути от дома ти, но не ти дават усещането за близост с природата, защото са създадени изкуствено. Пясъкът по тях може и да е изумително ефирен и мек, все пак е докаран от Мексико. Хората са шумни, а метрото, улиците и магазините – препълнени. Въпреки това винаги се чувстваш самотен... Общуването е издигнато на пиедестал. Но не това между хората, а това между човека и техниката. Тук често можеш да видиш двама приятели, които седят един до друг, но не си говорят, а всеки от тях се е заровил в дигиталния си smart phone свят. Вече не звучи така съвършено. Никое място не е. Особено ако го наричаш свой дом, но само временно и статусът ти в него е „just visiting“.

The Art.
Natalia Sanz – Pastor и Iveta Ratarova показаха противоречията в Сингапур чрез изкуство. В продължение на една седмица (26 ноември – 3 декември), INSEAD, The Business School for the World, прие на своите кристални стени фото изложбата Singapore - The Skin That We Live In (Сингапур - кожата, в която живеем). Фотографиите трудно могат да се сравнят с шедьоврите на Ансел Адамс, а пространството не би могло да бъде по-невинно и неприветливо за изложба – кампусът на бизнес училище. Но едва ли има по-подходящи автор и куратор от Natalia Sanz – Pastor и Iveta Ratarova, които да създадат тази изложба. Като момичета, които споделят един и същи статус в Сингапур - „just visiting“, те се сблъскват и с една и съща реалност, проблеми и впечатления. С всяка от деветте експонирани снимки те акцентират върху различните въпроси, свързани с идентичността на човека в рамките на големия чужд град. Фото-пътешествието е движено от тяхната интуиция и желание да направят този град свой собствен дом. Това обаче не е просто физическо пътуване, а емоционално и духовно.

The Art and the Author.
Докато работи върху снимките по изложбата, Natalia се скита сама из улиците на Града на Лъва, както още е наричан Сингапур. Тя е странник, който посещава метрополиса, изследва различни пътища и търси индивидуалности по улиците, за да представи недокоснати и мощни портрети на Сингапур - от местните жители до глобалните посетители. Тя поддържа позицията си на чужденец и вижда нещата от своята гледна точка, мълчаливо признаваща силата на това крайно глобализирано място, където различни култури се преплитат една с друга. Улавя мигове, докато чака светофара да светне зелено в пороен дъжд или докато се разхожда из ботаническата градина. Автопортретът Аз е личното откровение на автора. С него Natalia споделя усещането си на чужденец, който живее в сингапурската реалност и се опитва да се побере в новата си кожа, но никога не успява да ги почувства наистина свои. В тази реалност единственото, което я отличава са нейните лични документи, които са едновременно ключът и границата на новия й статус.

The Art and the Curator.
Начинът, по който Iveta Ratarova е решила експонирането на фотографиите: летящи, закачени сякаш на прозрачна магическа нишка на фона на висока стъклена стена, отправя към въпросите за силната привързаност с технологиите и липсата на всякаква обвързаност между хората, за непрестанно движещия се и променящ се град. Стъклената стена символизира и трудностите, които жените артисти срещат. Те са изправени пред невидими, но все пак реални и дебели стъклени стени, изградени от дискриминация, несправедливи ограничения, липса на разбиране и хиляди отнети възможности. Начинът, по който фотографиите се вписват в прозореца – рамка в рамка, напомня за трудностите, които Iveta  като чужденец е преживяла, за да се впише в новата реалност. С идеята за разпръскване на експозицията, вместо да бъде ограничено в точно определено пространство, кураторът дава възможност на изкуството да „диша“, като така се създава естествена връзка между зрителя и фотографиите.

The Art Lover and the City.
Singapore - The Skin That We Live In инпулсира провокиращи мисълта дискусии на теми, които вълнуват всяко живо същество: начин на живот, идентичност, култура, време, комуникация и кара посетителите да се спрат за миг и да отворят очите си за перспективи, които биха могли да придадат нов смисъл на техния собствен контекст. Любителите на изкуството се изправят лице в лице с непознатото, но всеки открива малка част от живота си в града - от нежна усмивка, уловена в снимка, през емоции на оживена улица, до падащи капчици дъжд. И ти можеш да намериш своето собствено парче във фотопъзела, красиво носещ се във въздуха. А ако не ти се иска да влизаш в нечия чужда кожа, то дай воля на въображението си и си създай свой пъзел, изпълнен с образи от твоята собствена реалност.

Снимки: http://nataliasanzpastor.wordpress.com

The Art And The City
Fit into. Това изображение показва начинът, по който чужденецът се вписва в новия град. Тялото си играе с тази градска скулптура в едно от най-представителните места на Сингапур – Marina Bay Sands. Eто как личност и обект се сливат в една и съща форма - града.
The Art And The City
Empathy. Тази композиция е инспирирана от един от шедьоврите на Италианския Ренесанс: Пролетта на Паоло Ботичели. Три женски фигури танцуват заедно сред природата, като си помагат и се допълват една друга. Това отправя към ефективността на силно организираното и сплотено сингапурско общество.
The Art And The City
Пауза. Млада жена в Йога поза сред забързаната тълпа. Паузата контрастира на шумния Orchard road, който никога не е в покой. Изборът на място не е случаен. Orchard road е една от най–известните търговски улици в Града на Лъва, олицетворение на консуматорската природа, която характеризира сингапурското общество.
The Art And The City
Аз. Този автопортрет е импулсиран от нуждата на автора да говори за идентичността на чужденеца в големия град. Влизайки в държавата, единственото нещо, което го идентифицира са неговите документи. Те са едновременно ключът и границата на новия му статус.
The Art And The City
От близо. Двама непознати в асансьора на Националната Библиотека за момент споделят едно и също пространство, но в същото време са толкова далеч един от друг. В тази композиция тялото се превръща в част от пейзажа.
The Art And The City
Комуникация. В Сингапур общуването е издигнато на пиедестал. Но не това между хората, а това между човека и техниката. Тук често можеш да видиш двама приятели, които седят един до друг, но не си говорят, а всеки от тях се е заровил в дигиталния си smart phone свят.
The Art And The City
Weather Conditions. По време на дъждовния сезон в Сингапур няма нищо по-естествено от това пороен дъжд да те изненада, докато се разхождаш по улицата. Чакайки зелената светлина на светофара да светне, наблюдаваме нежни капки дъжд, летящи във въздуха.
The Art And The City
About to rain. Сингапур е един от най-бързо разрастващите се метрополиси не само в Азия, но и в целия свят. Той е крайно глобализирано място, изпълнено с много противоречия и разнообразие, където хора от различни култури съжителстват заедно и си взаимодействат. Всички обаче живеят под едно и също небе – винаги намръщено и мрачно, заплашващо с дъжд.
The Art And The City
Пешеходец . Градът на Лъва не може да бъде определен точно като метрополис, подходящ за пешеходци. Горещият и влажен климат може да откаже и най–големия ентусиаст от дълга разходка по улиците. В Сингапур повечето хора се движат с метро или автобус, а колата е скъпо удоволствие, което не всеки може да си позволи. Тази снимка улавя момент, в който пешеходец преминава през затихнала пешеходна пътека.
The Art And The City
Singapore - The Skin That We Live In – плакат
The Art And The City
Singapore - The Skin That We Live In – стена №1
The Art And The City
Singapore - The Skin That We Live In – стена №2
The Art And The City
Кадър от откриването на изложбата Singapore - The Skin That We Live In
The Art And The City
Любителите на изкуството се изправят лице в лице с непознатото, но всеки открива малка част от живота си в града - от нежна усмивка, уловена в снимка, през емоции на оживена улица, до падащи нежни капчици дъжд.
The Art And The City
Екипът автор и куратор: Natalia Sanz – Pastor (вдясно) и Iveta Ratarova (вляво)