Тим Гюбел - отворен към душата на музиката

  • Сподели:
Тим Гюбел - отворен към душата на музиката

Надали някога Тим Гюбел от Белгия си е представял, че ще живее в България. А докато е учил психология, може би не е и предполагал, че ще  работи в  музикалния бизнес. 

Пътешественик и  музикален ценител, Тим в момента  представлява истински акумулатор за събития  по нашите географски ширини. Той е директор на първата музикална борса в България MUSIC PRO, която се случи  в рамките на ОN!FEST,  продуцент е на група „Оратница“ и основател на етно лейбъла Fusion Embassy. Говори супер български и  вярва, че за родната музика има място на световната карта.  Но по-важното е, че не само говори, а действа.  Тим вече трета година живее под хипнозата на Балканския полуостров и е пълен с идеи и планове. Вижте какво сподели той специално за HighViewArt.

Какво  се случва на музикалната борса MUSIC PRO и какви са твоите очаквания от събитието?

Toва, което в момента става, например, е  представянето на гостите ни от Balkan Traffic Festival - Брюксел, които презентират фестивала  и търсят българска рок банда, която да участва там. По същото време група Оратница, заедно с вокален хор, свирят на една от шоукейс сцените. А в момента си говорим, в  центъра на самото изложение. Навсякъде има лекции, презентации и всичко свързано с музикалния бизнес.

Планувано ли е MUSIC PRO да стане ежегодно събитие и как ще се развива за вбъдеще?

Да, абсолютно! Виждам потенциал в това поради много причини. Мисля, че е време България да се покаже на международна  сцена. Определено има интерес от западния свят към балканската култура.

Важно е да посочим България на света и да фокусираме вниманието върху нея, защото тук има много талантливи хора, които работят със страст. Затова сме изградили шоукейс сцена, за да могат да се представят. Освен това MUSIC PRO е идеалното място да се разменя ноу хау, музикантите да се запознаят с чуждестранни музиканти и лектори.

Стоим пред щанд на звукозаписно студио. Това е едно от многото места, които могат да се посетят и музикантите могат да се зaпознаят с това как да запишат cd,  как да си сътрудничат със свои колеги от Румъния и Сърбия и общо взето всичко, което ги вълнува. Може би някои от тях се познават, но въпреки това тук е мястото да пийнат  по едно на бара и да обменят идеи. Комуникацията е всичко, тя е най-важната.

Спомена Румъния и Сърбия. Доста музиканти от тези държави са познати в Европа и успяват да се презентират добре. Защо това не се случва с българските артисти?

Има  доста исторически факти, за да е така. По-важно е да помислим върху  това не защо нещата не работят, а как да ги направим да работят. Навсякъде по света всичко се случва по еднакъв начин - комуникация, платформа и подходящ начин да представиш себе си.

Мислиш ли, че за да станат една българска група или изпълнител световноизвестни, трябва да заложат на традиционната българска музика?

Аз не мисля, че нещо „трябва“. Всеки прави каквото иска и в каквото вярва. Но България има много интересна музикална култура, което позволява тук да се направи нещо по-уникално. Използвайки ритми, мелодии и фолклор като цяло тук.

В световен мащаб на метъл, рок и поп сцените конкуренцията е убийствена. И трябва да направиш нещо специално, за да си различен и да те забележат. Да си уникален, за да можеш да се продаваш по света. Късмет е, че България има тази музикална уникалност, което е много вдъхновяващо.

Пътувал си много по света. Къде другаде музиката те вдъхнови по такъв начин като българската?

Обожавам  сирийска музика. Също така и африканска - от централната и северната част. Много харесвам сомалийска музика.

Не мисля, че някога съм слушала сомалийска музика. Добра ли е?

Невероятна. Има популярни джазмени от там, които залагат на своите музикални корени, на традицията.

От колко време си в България?

От 3 години.

Какво те мотивира да работиш тук?

Възможностите и потенциалът. Световният музикален пазар е някак претъпкан, докато в България има много възможности. Освен това виждам желание в хората да работят и да ги използват.

Това, че някои неща тук стават по-трудно не те ли  плаши?

Напротив, вдъхновява ме.

Какво има на плейъра ти?

В момента имам  Albert King , който е един от любимите ми изпълнители, John McLaughlin, албумите  на Оратница и  Булгара, също така и хип хоп песни.

И какъв е психо профилът ти, ако гледаме този плейлист?

(Смее се) Че съм отворен към душата на  музиката, а не към стила й.

Какво ти предстои?

Гледам напред към следващата година. Уча се от грешките си и преосмислям какво съм могъл да направя  по-добре.

Снимки: Ивайло Дишков

Тим Гюбел - отворен към душата на музиката
Тим Гюбел - отворен към душата на музиката