Тимъти Шаламе и Оскар Айзък за динамиката баща-син в „Dune"

  • Сподели:
Тимъти Шаламе и Оскар Айзък за динамиката баща-син в „Dune"

Двамата актьори обясняват създаването на ключовата „сцена на гробището" във високобюджетния научнофантастичен епос на Дени Вилньов.

Сред най-поразителните качества на завладяващата научнофантастична епопея „Dune" на Дени Вилньов, е нейното почти завладяващо усещане за мащаб. Заснет на Imax, създаването на филма включва седмици на производство в огромната долина Вади Рум в Йордания, най-известна като основното пустинно място на Лорънс Арабски. И когато научнофантастичните аристократи в основата на историята обявяват, че сменят домовете си, те се отправят към една изцяло нова планета, а не просто към друг замък или континент.

Сред цялото междупланетно величие обаче драмата на "Dune" се съсредоточава върху най-скромните разказвателни единици: семейство Атреидски. Тихите моменти между родител и дете са тези, които генерират голяма част от трогателната драма на филма, дори когато прелитанията на извънземни светове и зрелищните декори доставят характерната марка на Вилньов на потапящо страхопочитание.

„Когато човек погледне историята на книгата и филма, това е архетипна семейна динамика – майка, син, баща", казва звездата от "Dune" Тимъти Шаламе
„Като центриране на повествование за наистина голямо произведение, независимо от факта, че е научна фантастика – това е рядкост. Фактът, че трябва да бъда един екип с хора като Ребека Фъргюсън и Оскар Айзък, беше голямо удоволствие."

Тимъти се превъплъщава като Пол Атреидски, централен образ в поредицата, син на херцог Лито (Айзък), глава на Къщата на Атреидите, който е натоварен от императора на известната вселена да поеме ръководството на пустинната планета Аракис. Пол е смятан и поради виденията си за мощно прозорливо същество, дълго търсено от Бен Джезъритките и краен продукт от тяхната продължителна програма за размножаване.

Майката на Пол, лейди Джесика, е както лоялна наложница на херцога, така и член на Бен Джезъритките, потайно сестринство, което притежава политическа и свръхестествена власт.
Двойната вярност на лейди Джесика получава висцерален израз в опънат и зашеметяващ обрат от Ребека Фъргюсън, докато образът на Оскар притежава цялата осезаема цялост на героя, както първоначално е написана от Франк Хърбърт в неговия основен роман от 1975 г. Може да се твърди обаче, че Оскар внася нов слой хуманизъм в портрета си, особено в по-тихите си сцени с Шаламе.

„Не беше трудно да позволиш на свободната привързаност на Пол да приветства баща си и да изградиш тази връзка с Оскар. Изпитвам огромно възхищение и уважение към него като актьор.", споделя Шаламе.

В сцената на гробището, която идва в първо действие, херцогът и Пол се разхождат заедно сред гробниците на своите предци, докато се готвят да напуснат родната си планета Каладан. Нервен от преместването и всичко, което може да предвещава това събитие, Пол се обръща към баща си и пита: „Татко, какво ще стане, ако аз не съм бъдещето на House Atreides?" Херцогът отговаря, казвайки на сина си това, което собственият му баща му е казал на времето: „Великият човек не се стреми да ръководи, той е призован за това, но ако решението ти е "не", ти пак ще бъдеш единственото нещо, което някога съм искал да си... мой син."

Припомняйки си създаването на сцената с Вилньов, Оскар казва, че намерението е било да се преодолеят обичайните тропи на династичните екшън филми. 
„Идеята беше херцогът да приеме сина си в каквото и да е качество, защото обикновено клишето е: „Изграждам те в лидера, какъвто трябва да бъдеш!
Просто си помислих, че това е красива дестилация на неща, които се загатват в книгата, но изобщо не са казани директно."

Айзък също приписва емоционалната ефективност на сцената - която не може да бъде уловена в текст, разбира се, на необичайната чувствителност, която излъчва Шаламе. 
„Той има невероятно съзнание за всичко, което се случва около него, за всичко, което прави другият актьор срещу него. Мисля, че затова е толкова завладяващ за гледане, защото приема всичко и не просто прави някаква идея в главата си, а реално е там, реално присъства."

Разбивайки по-нататък сцената, Айзък добавя: „Аз съм само с около 15 години по-възрастен от него и въпреки това той наистина си позволи да повярва, че мога да му бъда баща, за да има тази динамика.
Реакциите на Тимъти в онази наистина красива сцена на гробището, са това, което кара всичко да се случи. Наистина чувстваш, че това е неговият баща и получаваш тази топлина. Много ми хареса и много се забавлявахме."

„Беше голяма чест да работя с Оскар. Той е някой, когото сега смятам за приятел в реалния си живот, но когато камерата се включи, го чувствах много бащински, защото той е страхотен човек.", спомня си Шаламе.