Трябва ли филмът ''Хубава жена'' да има продължение?

  • Сподели:
Трябва ли филмът ''Хубава жена'' да има продължение?

''Хубава жена 2''? За Ричард Гиър подобно начинание няма смисъл и ние сме съгласни с него.

По време на фестивалът Magna Grecia в Италия, където актьорът получи награда за цялостен принос, той обясни, че според него няма смисъл да се възобновява историята на Едуард и Вивиан от блокбъстъра ''Pretty Woman'', 1990 г.

На много касови продукции бяха направени продължения или адаптации, изреждаме само една малка част: Top Gun, Dirty Dancing, John Wick, Indiana Jones, Hocus Pocus, Sister Act и така нататък.

Беше неизбежно ''Хубава жена'' също да попадне в този котел, съвременната приказка на режисьора Гари Маршал, която продължава да поддържа умопомрачителни рейтинги всеки път, когато телевизията реши да я излъчи защото, въпреки че знаем филма и репликите наизуст, не можем да устоим на техния вълшебен романс.

Филмът донесе награда Златен глобус за главна женска роля и номинация за Оскар също за главна женска роля на Джулия Робъртс . Три номинации за Златен глобус – за най-добра комедия, главна мъжка комедийна роля на Ричард Гиър и поддържаща мъжка роля на Хектор Елизондо. Четири номинации за Наградите на Британската академия и номинация от Гилдията на сценаристите на САЩ за оригинален сценарий.

И сега въпросът е, има ли смисъл да се планира продължение на филма, без участието на Гари Маршал, който почина през 2016 г.?

Според Ричард Гиър, отговорът е не. Той повтори това по повод гостуването си на филмовия фестивал Magna Grecia, когато, притиснат от журналисти, обясни, че често се е случвало Маршал да пита него и Джулия ''какво ще стане, ако''.

''Трябва да разберете, че правенето на филм като този е вид магия, която трудно би могла да се повтори. Нямахме идея, че лентата ще се превърне в блокбъстър, на който всички ще се насладят. Направихме малък филм, според нашите способности и тогава се случи магията. Магията, за разлика от пощальона, не е задължително да чука два пъти и затова няма смисъл от подобни рискови ходове.'', сподели Гиър.

Истината е, че сме съгласни с Гиър: ''Хубава жена'' е такава, каквато е, защото е уникална и неповторима, и е редно всеки да мисли за щастливия край, който смятат, че Едуард и Вивиан заслужат.

Не знаем дали са се оженили, дали Вивиан Уорд се е върнала в училище, дали Едуард е продължил да върви по пътя на бизнеса или дори дали някога са се върнали в хотел Beverly Wilshire. Нямаме представа дали екранната двойка има деца.

В крайна сметка продълженията винаги следват една тенденция: те са придружени от еуфорията на публиката и критиците, и пълни с очакванията на зрителите, които продуцентите са изградили около тях, надявайки се да съживят франчайза или дори първоначалният успех да бъде надминат.

Ако е вярно, че грешките от миналото могат да ни научат на нещо в настоящето, би било разумно да оставим ''Хубава жена'' там, където е, като избягваме да изпълняваме провалени проекти като ''Trainspotting 2'' и ''My Big Fat Greek Wedding 2'', неспособни да повторим онази магия, която Гиър и Робъртс ни подариха, чрез химията си през 90-те.