“Уроците на Блага“ отива на фестивал в Рим

  • Сподели:
“Уроците на Блага“ отива на фестивал в Рим

Българското предложение за престижната филмова награда „Оскар“ - „Уроците на Блага“ на режисьора Стефан Командарев, влезе в официалната селекция на 18-ия “Romе Film Fest” („Festa del Cinema“).

Това съобщи директорът на Българския културен институт Жана Яковлева, която коментира развълнувано: „Няма нищо случайно в този живот!!! Безумно съм щастлива!!!“. Добрата новина за поредния успех на вече спечелилия престижни отличия български филм, идва непосредствено след посещението на министъра на културата Кръстю Кръстев в Рим, където той откри 16-ото издание на Празника на българското кино и се срещна с президента на световноизвестната киностудия “Cinecittà” - г-жа Киара Сбариджа, както и с продуцента Франческо Мартино де Карлес. Заедно с тях министър Кръстев набеляза конкретни възможности, благодарение на които България и Италия да си сътрудничат по отношение на кинематографските и аудиовизуалните копродукции, както и тяхната дистрибуция в България и Италия. Също така министърът на културата отправи покана към представителите на италианското кино да посетят България, за да се включат в публична дискусия с представители на сектора през ноември.

Осемнадесетото издание на „Римския филмов фестивал“, който е официално признат от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти FIAPF,  ще се проведе от 18 до 29 октомври 2023 г. Събитието ще има допълнителен ден на програмиране, съответстващ на продължителността на други известни международни фестивали, като този в Кан. Категорията, в която ще се състезава нашият „Уроците на Блага“, заедно с още 17 международни филма, е „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“.

Филмите в състезателната част ще бъдат оценявани от жури, съставено от професионалисти в областта на киното, културата и изкуствата. Артистичният директор на фестивала Паола Маланга ще бъде подпомагана от селекционна комисия, съставена от: Джована Фулви, експерт по азиатско кино и един от програмистите на филмовия фестивал в Торонто; Енрико Магрели, филмов критик, бивш директор на Международната седмица на критиката; Емануела Мартини, филмов критик, бивш директор на филмовия фестивал в Торино; Нико Марцано, ръководител на отдела за кино на ICA (“Институт за съвременно изкуство в Лондон”); Алберто Пецота, филмов критик и историк, бивш член на селекционната комисия на Международния филмов фестивал във Венеция.