Утре, 17 октомври, отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев

  • Сподели:
Утре, 17 октомври, отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев

Апостол Карамитев е роден в Бургас на 17 октомври 1923 г. Завършва актьорско майсторство във Висшето театрално училище (днес НАТФИЗ) през 1951 г. при проф. Боян Дановски.

Специализирал е режисура в Прага, Варшава, Москва и Ленинград (Санкт Петербург). Емблематични остават създадените от него театрални образи на сцената на Народния театър – Орландо и Жак в „Както ви се харесва" на Уилям Шекспир, на Ромео в „Ромео и Жулиета" на Уилям Шекспир, на Гвидо Феранти в „Херцогинята на Падуа" от Оскар Уайлд, на Хенрих IV в едноименната пиеса на Луиджи Пирандело и много други.

Паметни роли великият актьор прави и в киното – Радосвет и Радослав във филма „Любимец 13", Петър Александров в „Бялата стая", вуйчо Георги в „Рицар без броня", Апостол в „Специалист по всичко" и др. От 1969 г. Апостол Карамитев е доцент и преподавател по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов", където предава опита и любовта си към театъра на плеяда артисти – доказали се като достойни негови ученици.  

По случай 100-годишнината от рождението на незабравимия Апостол Карамитев Народният театър „Иван Вазов" пуска в продажба, само на касите на театъра (на 17 октомври), на цена от 10 лв. билетите за спектаклите, които ще се играят на едноименната сцена до края на настоящата година.

Също утре ще бъдат обявени и финалистите по отворената покана на Народния театър за артистични намерения за създаване на спектакли за сцена „Апостол Карамитев". Инициативата е замислена година по-рано, като целта ѝ е ежегодно да дава възможност на талантливи творци или творчески колективи да реализират артистичните си идеи за сцена „Апостол Карамитев", които да влязат в репертоара на Народния театър.

Именно Апостол Карамитев трансформира пространството на IV етаж в Народния театър на камерна театрална сцена, а първият спектакъл, който се играе на „Камерна сцена на ІV етаж", е „Амазонката" (1968 г.), а актьорът е в една от главните роли – на Иванов. Днес сцената на IV етаж носи името на Апостола на театъра.