В разгара на летния сезон, Гьоте-институт България ще провокира част от своите посетители с изложба, която дава много поводи за футуристичен размисъл

  • Сподели:
В разгара на летния сезон, Гьоте-институт България ще провокира част от своите посетители с изложба, която дава много поводи за футуристичен размисъл

Преди да излезе в кратка лятна ваканция, Гьоте-институт България представя следващия проект в своето галерийно пространство – арт инсталация на художника Георги Ямалиев.

Status DEAD - Арт инсталация на Георги Ямалиев
12.07. – 31.08.2022 г.
Откриване: 12.07., 18:30 ч.
Гьоте-институт България ул. „Будапеща“ 1, София

В разгара на летния сезон, Гьоте-институт България ще провокира част от своите посетители с изложба, която дава много поводи за (не чак толкова) футуристичен размисъл.

Проектът Status DEAD на Георги Ямалиев разглежда връзката между виртуалното и физическото измерение на смъртта и задава много актуални въпроси: Съществува ли виртуална смърт или това е нова форма на безсмъртие? Какво остава след нас – гигабайти информация, свърхдълъг и реалистичен некролог, оживели сенки на нашите мисли и чувства? Какво се случва с нашия профил/аватар, след като се пренесе(м) в небитието?

Скоро ли е ще настъпи моментът, когато той ще продължи да броди подобно на цифров призрак и след физическото изчезване на своя създател?

Заповядайте в галерийното пространство на института между 12 юли и 31 август, за да намерите отговорите на поне част от тези въпроси - за себе си.
Значимостта на Status DEAD може да се отнесе и към настоящата ситуация на пандемия и военни действия, при която възприемането на смъртта е доста осезаемо.

Ежедневно сме обкръжени от новини за нови смъртни случаи. Обществото е много чувствително към случващото се, а хората все по-често търсят опора и успокоение в интернет и социалните мрежи, защото там могат да избягат от стреса и ужаса или да споделят своите тревоги и страхове.

Много от починалите все още имат съществуващи профили с информацията за тях, снимки, емоции и споделени моменти в мрежата, т.е. още съществуват, макар и виртуално.

Арт инсталацията е замислена като симбиоза между съвременните технологии и традиционните обичаи, свързани с различни погребални практики за почитане на мъртвите по нашите земи, целта на която е създаване на сакрално място, мемориално възпоминателно пространство, в което зрителите ще имат възможността да отдадат почит на хора, които вече не са сред живите, чрез изразните средства на изкуството.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Георги Ямалиев е роден през 1978 г. в Ямбол. Живее и работи в София, България.

Творческите му интереси са насочени главно в областта на съвременното изкуство - инсталации, пърформанс и нови медии. Търсенията му са свързани с проблемите, постиженията, отношенията и предизвикателствата във виртуалния свят и все поразвиващите се нови технологии, както и социалните и между-личностните взаимоотношения в новия все по-глобализиращ се свят.

Получава художествено образование в областта на арт педагогиката като бакалавър и на съвременните изкуства и семиотика на изкуствата като магистър в Софийския университет. Седем пъти участник в международния фестивал за пърформанс Sofia Underground, както и два пъти в международния арт фестивал Водна кула.

Той е и част от селекцията на М-тел награди за съвременно българско изкуство през 2009г. във Варна с куратор Ирина Баткова. През 2013г. реализира самостоятелна изложба CENSORED в галерия Credo Bonum с куратор Светлана Куюмджиева. Участник и в различни групови, международни изложби и арт фестивали в България, Германия, Словакия, Румъния, Мароко и други.