В светлината на прожектора: Гери Турийска

  • Сподели:
В светлината на прожектора: Гери Турийска

Гери Турийска е градско момиче. Обича да излиза, кръстосва с таксита между улици, събития  и заведения. Води си бележки на телефона, за да не забравя важни неща, а в главата й постоянно звучат мелодии, които после превръща в  песни...

Пред името й (или пък след него, както ви харесва) стоят много и различни  етикети: автор на текстове, радио водеща, певица, блогър, писател. Не е ясно с кое тя самата се асоциира, защото всяко разкрива част от нея. Така че тя е „Всичко“ това (както е и името на новата й песен), но и много повече.

Гери започва да пише текстове още на  17 години. Тогава не е била руса, нито пък е подозирала колко е добра в това. Но съдбата се завърта така, че с композитора Мага слагат началото на зверски силен съвместен творчеки процес. Той пише музиката, а Гери пише текстовете. И  към момента по нейни рими са пели Мария Илиева, Графа, Руши Виденлиев, Д2, Нина Николина (една от най-култовите български песни „Ти“), Рут и още много, много други. Има си награда от БГ Радио за най-добър текст (Графа „Враг“). По-важното е, че ако някой иска текст, търси специално нея, а с повечето певци тя е и близка приятелка. Винаги могат да изпият по една бира заедно:)

Гери обича да се занимава с много неща. Едновременно. Дирижира хаоса и разпиляването в подредено ежедневие и не може да си представи да живее по друг начин. След близо 3 години в телевизия ММ, където е продуцент на следобеден блок, се научава как се оцелява в жив ефир, как да взима интервюта на едни от най-големите музикални звезди. Затова в момента с предаването си „На път за вкъщи с Гери“ по БГ Радио плува тотално в свои води.

Всеки делник между 16 и 18 ч. тя  разговаря с лица от родния шоубизнес за по-забавните неща в живота и избягва да им задава въпроси от сорта на  „Какви са бъдещите ви творчески планове?“ и „Как бяха снимките на клипа?“. Разбрала е, че отговорът  на втория въпрос винаги е „беше много забавно и много студено“.

Гери има две издадени книги. Първата е стихосбирката й "Слон, мухи и разни работи" (2008), а другата й книга е в съавторство със Стоян Динков "Приказки за вечността" (2010). Писала е за много български списания, има си чуден блог с над 100 хиляди посещения, пише по салфетки, листчета и е много пристрастена към фейсбук.

На стената си в интеренет може и да е поставала любимите си Depeche Mode, INXS, Джеймс Блейк или Емилиана Торини, но от две години може да споделя и своя собствена музика. Гери е вокалист на група Rubikub, която създава заедно с музикантите Веселин Веселинов-Еко (контрабас), Росен Ватев (барабани) и Ангел Дюлгеров (китари).

Групата има около 10 авторски парчета, свири убийствени кавъри, гравитира в орбитата на лаундж, поп, джаз настреонието и вече има 3 видеоклипа, последният от които се казва „Всичко“. Във видеото участват  водещият  Драго Симеонов, актьорът Стефан А. Щерев и изпълнителят Бичето. Сюжетната линия е отворена за интерпретации, но певицата носи хубави червени обувки, а Бичето в ролята на примерен родител е must see.

Гери е на 28 години, но за нея никога не е късно да учи нови неща. Може да плете страхотни шапки и шалове на две куки, сравнително скоро се е научила да играе белот, табла и шах, но вече е непобедима. Ходи на йога, сънува много, мечтае да се запознае с Шерил Кроу и живее като дрматургичен принцип - постоянно залага ситуции и затова нещата й се случват.

Дали ще организира арт събития, ще развежда Скарлет  Йохансон из София или ще създаде най-свежото литературно четене в момента „Пощенска кутия за приказки“, Гери влага много позитивна енергия във всичките си проекти, не се страхува да рискува и вярва, че Вселената винаги ни изпраща нещата, от които наистина имаме нужда. Ако я срещнете случайно, може да я почерпите едно „Блъди Мери“ и да си говорите за Всичко.

Пощенска кутия за приказки

Сами може да се уверите колко различна е „Пощенска кутия за приказки“ от всички досадни четения, на които сте били досега. Темата този месец е „Всичко ще бъде наред“ и ще четат актрисите Койна Русева и Теодора Духовникова, певицата Рут, DJ Мартен и актьорите Станимир Гъмов,  Мариан Бачев, Стефан А.Щерев, Даниел Цочев, Косьо Лунгов. Сред тях ще е и радиоводещият Драго Симеонов, който редовно участва в събитието и вече е създал неподражаем, нов стил, наречен „хип хоп мелодрама“.

На 1 ноември елате в Студио 5 и  разберете защо всичко ще бъде наред. Веднага след четенето, група Rubikub ще имат концерт, така че не може да се оплачете. Вече имате страхотни планове за четвъртък вечер:)

В светлината на прожектора: Гери Турийска
В светлината на прожектора: Гери Турийска
В светлината на прожектора: Гери Турийска
В светлината на прожектора: Гери Турийска