Възможните изложби на Светлана Мирчева

  • Сподели:
Възможните изложби на Светлана Мирчева

„Възможни изложби” на Светлана Мирчева се състои от серия номерирани рисунки, които показват духа на галерия Un Cabinet D’Amateur, съществувала в София от 2012 до 2017. Фокус на изложбата са творбите и художниците, представяни в нея – български и френски, обединени от иновативното мислене, визията и високия критерий на създателя на галерията Оливие Боасиер. Проектът се осъществява с подкрепата на програма “Творчески инициативи” на Национален фонд “Култура”. Откриването е на 10 юни, четвъртък, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство.

В 12 голямоформатни и над 70 по-малки рисунки Светлана Мирчева споделя своите спомени от идеи, случки, образи, изложби, творби, срещи с художници и работни моменти. Използвайки фрагментарен подход, знаци и  текст, тя съживява отделни моменти, превръщайки ги във визуален архив на галерийния живот. Поредицата от номерирани рисунки-спомени започва с първата рисунка на манифеста на Un Cabinet D’Amateur за Æther Art Space в София от януари 2019, когато се оформя основната концепция за настоящата изложба.

Заглавието произлиза от самостоятелното представяне Possible Exhibitions на Светлана Мирчева в Nurture Art Gallery, Ню Йорк, през 2012 и предишните й изследвания, в които галерията е видяна като място за възможни изложби. „Възможни изложби”, 2021 дава начало на по-задълбочен проект, свързан с изследване на вундеркамерите по света и други галерии, работещи по подобен начин. Неделима част от изложбата са серия интервюта, които ще бъдат направени през нейното времетраене с всеки желаещ да сподели във видео разговор или с кратък текст свои лични преживявания, свързани с галерия Un Cabinet D’Amateur.

Светлана Мирчева завършва Националната художествена академия в София. Учи и в летния клас на Олафур Елиасон в IUAV във Венеция. През 2004 е сред отличените с Международната награда за медийно изкуство на ZKM, Карлсруе, за проекта й “Грешки”. Била е арт директор в рекламните агенции Ogilvy & Mather, Demner, Merlicek & Bergman и Carre Noir Sofia и арт директор на печатното издание „Капитал Light“. През 2010 е сред номинираните за наградата БАЗА и през 2012 е българската  номинация за наградата Henkel за източноевропейско изкуство. Мирчева е един от кураторите на Sofia Design Week – 2012.