Яна Титова и Диа Мантова в интерактивен авторски спектакъл, който ни разказва различни гледни точки за родителството, женската идентичност

  • Сподели:
Яна Титова и Диа Мантова в интерактивен авторски спектакъл, който ни разказва различни гледни точки за родителството, женската идентичност

Мамо? е интерактивен авторски спектакъл, който през призмата и светогледа на майки и техните дъщери, ни разкрива различни гледни точки за родителството, женската идентичност и тяхната адаптация в забързаното ежедневие, което ни заобикаля.

Проектът се фокусира върху група жени в млада зряла възраст, които планирано или не са ангажирани с темата за майчинството – желанието за встъпване в родителска роля, зачеването, износването, раждането и отглеждането на бебе. 

Актуалността на проблема е изводима, както различните проекции, с които мъжете и жените в определени възрастови групи се отнасят към темата за майчинството, така и от демографската криза, стигмата по отношение на разглежданата проблематика, липсата на достатъчно социална и психологична информираност сред населението и кризисните етапи, с които е съпроводен целия процес касаещ темата за майчинството.
Формата на спектакъла е нетрадиционна, темите ще бъдат засягани и обсъждани  под формата на ТВ живо предаване, панел – част от сутрешен блок на водеща ефирна телевизия. Ритъмът е ожесточен, а режисьорът Яна Титова ще влезе в ролята и на режисьор на пулт на сутрешния ефир, ще дава насоки и ще контролира процес чрез непрестанна връзка с трите водещи както се практикува и в телевизионния ефир. 

Зрителите ще бъдат изцяло обхванати от атмосферата в телевизионно студио, суматохата преди звуците на началната шапка, рекламни паузи и интеракция с участниците. Интимни споделяния чрез монолози ще контрират динамиката на забързано ежедневие и злободневни обсъждания.  Няма да бъде пропуснат и гласът на децата. С разтърсващи драматични монолози вземат участие в проекта  и младежи – дъщерята на Яна Титова Ая и няколко млади дами от актьорския клас, който водят Яна Титова и Диа Мантова. 

Текстът е почти изцяло авторски, написан от екипа на спектакъла. Изключение прави само монологът, написан от Мария Касимова - Моасе част от едноактната пиеса „ЕлисаWCета“, който авторката предостави и любезно, тъй като засяга темата за ранното майчинство и как това се отразява на личностното и професионално развитие на младата майка.

Авторската музика на Емилиян Гацов – Елби допринася за усещането за безпокойство и напрежение, породено от едно ненормирано и агресивно със своя фалш съществувание, докато в противовес на това  диаметрално контрастираща мелодия пренася зрителя в едно идилично пространство на спокойствие от интимното споделяне колкото и болка да носи то.

„Подсмихваш се, защото така няма да разберат. Усещаш задух, ушите ти заглъхват, а по тялото ти се забиват малки иглички. Някой те обвинява, че не си направила нещо в срока му на давност. Закъсняваш. Закъснява ти. Радваш се. За малко. Плачеш в тоалетната и точно в този момент те обзема най-големия страх и ужас, аз може и … да не мога да… Аз съм жена и трябва да мога да направя това. Аз съм създадена за това. Да бъда майка.
Бъди спокойна и бебето ще е спокойно! 
Закъснява ти
Дали болестта ми ще ми попречи да бъда добра майка? 
Толкова съм уязвима.
Аз съм супер майка!
(Откъси от  „Мамо?“)

Така, чрез разграничаване на образите, които представяме в обществото между истинската ни същност и нашето алтер его търсим отговори на вечни актуални въпроси и терзания поставени в контекста на забързаната консуматорска действителност, все още съществуващите предразсъдъци и движението по повърхността, което е все по-характерно за времето, в което живеем.

По идея на: Диа Мантова и Яна Титова
Режисьор: Яна Титова 
Участват: Диа Мантова, Жаклин Дочева, Боряна Братоева, Лазарина Коткова, Кейт Никълс, Антония Ганева, Маргарита Стойкова , Михаела Николова, Рада Грозданова, Ема Терзиева, Ая Алексиев 
Сценография: Ивелина Минева 
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Фотограф: Калин Костов - Kalynsky

Представлението се реализира с подкрепата на Национален фонд “Култура” по програма “Социално ангажирани изкуства”.
Премиера: 14-ти декември, 19.30, сцена Дерида
Следващи дати 17 януари, 13 февруари и 8 март 2024 г.
Линк за билети: https://epaygo.bg/1190166072?fbclid=IwAR3_Yxg0yqjfg2gQoFV72Ewk0oM4aqRlS8MqwKP0B3Dv7qlAKVdKSqLuVmk