Z-та световна война

  • Сподели:
Z-та световна война

„Зората на мъртвите” – 2004 г., Зак Снайдер; „Нощта на живите мъртви” – 1968 г., Джордж Ромеро; „28 дни по-късно” – 2002 г., Дани Боил; „Заразно зло” – 2002 – 2012 г., Пол  Андерсън; „Аз съм легенда” – 2007 г. Франсис Лоурънс – различни режисьори, разлилични години. Какво е общото между тях – зомбита.

Зомбита, които ядат човешка плът, живи-мъртви, които постепенно завземат света и изправят човечеството пред апокалипсис. Този месец към изброените по-горе блокбъстари се присъединява един нов кандидат – „Z-та световна война

На Холивуд явно не му писва от продукции, които изправят зрителите пред зомбита, безмозъчни същества, копнеещи за жива плът, останали на земята безцелно. Като видим резултата от бокс офис класициите на тези жанрове – ужасите, разбираме защо на студията им се правят подобни филми, защото са едни от най-успешните от парична гледна точка.

Но да оставим размишленията за Холивуд на страна и да насочим внимание към „Z-та световна война”. Какво е различното тук – тук главното действащо лице е не кой друг, а Брад Пит. Тук зомби заразата се е разпространила извън пределите на САЩ и живите-мъртви са по целия свят.   

„Z-та световна война” е екранизация по едноименната книга на Макс Брукс. Режисьор е Марк Форстър. Продукцията имаше множество проблеми – смяна на сценариста, пренаписване на сценария, смяна на супервайзора по визуалните ефекти, презаснемане на сцени. От всичко това последва огромен бюджет от 200 милиона долара, отлагане на премиерната дата няколко пъти, спиране на продукцията и куп други проблеми. Явно обаче Paramount Pictures, които са дистрибутор все пак са успели да се справят, защото днес сме свидетели на крайния продукт и сега може да видим с очите си  какво се е получило.   

Героят на Брад Пит – Джери Лейн е бивш следовател на ООН. Той е смесица от типичния екшън герой, на когото разчита светът и обикновеният човек, поставен пред необикновени обстоятелства. Човек, който е готов на всичко, за да  спаси семейството си. След като заразата се пренася навсякъде с бързи темпове, Джери започва да обикаля целия свят, за да открие откъде е тръгнала тя и да намери лек.

Трябва да се каже, че „Z-та световна война” не е само екшън, той залага не по-малко на трилъра и съспенса. На моменти, когато виждаме личната драма на героя, сюжетът върви по-бавно, може би в синхрон с неговите усещания, може би заради различните сценаристи. Обратно, мащабните сцени са по-действени, там е екшанът, екшън, който на моменти се разпокъсва и преминава бързо от едно място на друго.   

Въпреки проблемите в сюжета явно новите сценаристи (заменили Матю Майкъл Карнахан) Дрю Годар и Деймън Линделоф, са се погрижили историята да бъде такава, че да се хареса на зрителите. В крайна сметка се очаква филмът да успее да възвърне огромния си бюджет и да се превърне в летен блокбъстър.   

Предвид факта, че продукцията не е само екшън, в който се убиват зомбита, мисля че надеждите на продуцентите могата да се изпълнят. Явно касовите филми това лято започват апокалиптично. Както казва един от героите в „Z-та световна война” – „Никой не е по-добър масов убиец, отколкото майката-земя”. Така че за пореден път може да се замислим макар и за малко в думите му.

А какво ни чака през лятото по кината - екшън, трилър или комедия, остава да видим през следващите месеци, когато надпреварата за първото място в класициите ще е в разгара си.

Z-та световна война
Героят на Брад Пит – Джери Лейн е бивш следовател на ООН
Z-та световна война
Джери Лейн е готов на всичко, за да спаси семейството си
Z-та световна война
„Z-та световна война” не е само екшън, той залага не по-малко на трилъра и съспенса
Z-та световна война
Z-та световна война
Z-та световна война
Z-та световна война