Ана-Мария Герасимова: "Без граници, маски и други затвори"

  • Сподели:
Ана-Мария Герасимова: "Без граници, маски и други затвори"

"Без граници, маски и други затвори" от издателство "Екрие"

Имаше някога (а понякога го има и сега) едно разбиране за поезията, че след като е лирика, трябва да е тъж­на, меланхолна, все едно е вдовица с посивели коси под черна забрадка.

Слава Богу, този невнятно отгде явил се маниер, днес сякаш потъва в забвение – поезията продължава да е съприкосновение с вечното, но съп­рикосновение ведро, играещо, луду­ващо.

Което не го прави лекомисле­но, напротив – тази книга предлага на читателя да погледне живота с по-други очи, не само с материални­те. Тук е същността и на поетичните вдъхновения на Ана-Мария Гера­симова: с бистър и закачлив поглед, тя кани връстниците си, а и всички останали, да видят битието си и в неговата възвишеност, в неговата дарственост и царственост.

И да му БлагоДарят, както тя обича да пише. И както аз ще завърша за нейната поезия: БлагоДаря ти, Ана-Ма­рия, за тези светли стихове, които – да... помнят, че има тъмнина, но не ѝ се дават.

Митко Новков

Поезията на Ана-Мария е фонтан от любов, от надежда, от търсе­не, намиране, отново разбъркване и прекрачване с още едно квадратче към сърцето. И така, докато пъзелът не се нареди.

Сякаш приел форма от редовете й той ухае на жасмин, усмихва се, плаче, вярва в доброто и остава винаги по някой ред недописан. Фразата й е бърза, модерна, на­късана, но и напевна. Носи заряда на нова, но и отдавна позната мисъл.

Да се потопим в нейния свят е като да знаем вече всичко за него, но и да разберем още нещо за себе си. Да сме завинаги млади и заедно с нея да танцуваме без граници, маски и други затвори.

Йоана Мирчева

За автор

Родена съм в едно прекрасно малко градче в полите на връх Ком - Берковица. Започнах да свиря на пиано, когато бях на 4, първо научих нотите, а след това азбуката. От малка изкуството е неизменна част от моя живот, част от самата мен.

Студент съм по право в Софийския университет. В свободното си време рисувам върху текстил, а също и върху платна. Свиря в рок банда, през 2018 г. издадох дебютната си стихосбирка:

"Пияните мисли на една трезва глава". А сега излиза моята втора книга в каталога на издателство "Екрие" – БЕЗ ГРАНИЦИ, МАСКИ И ДРУГИ ЗАТВОРИ под редакцията на Митко Новков и с чудесни картини, рисувани специално за книгата от Валентин Герасимов, моят вуйчо.

И защото рисуването е част от същността ми, за корицата избрах моя авторска картина, озаглавена "Феникс".

Откъс

9 завета към теб

Ана-Мария Герасимова: "Без граници, маски и други затвори"