Барбара ван ден Шпойлхоф, Щефан Прикен. По идея на „априлкинд“ - Тролът Сърдитко... иска да е пръв!

  • Сподели:
Барбара ван ден Шпойлхоф, Щефан Прикен. По идея на „априлкинд“ - Тролът Сърдитко... иска да е пръв!

За книга

Пръв! Пръв! Пръв...! Искам да съм пръв!

Тролът Сърдитко има само една цел: да спечели състезанието с лагерни колички. На всяка цена! За щастие, измисля необичайна количка, с която успява да изпревари всички.

Птицата се блъска в оградата, а таралежът пък в един камък.

Мишокът счупва волана си, а на заека не му работят спирачките.

Сега за трола Сърдитко състезанието е фасулска работа и стига пръв до финала.

Но наистина ли е толкова хубаво да си пръв, щом приятелите ти са останали назад...?

 

За авторите

Щефи и Михаел Герхарц живеят с трите си деца в Тройсдорф край Кьолн. Под своето лого „априлкинд“ те работят по дизайна и създаването на истории и плюшени животни, с които играят децата по цял свят. Идеята за трола Сърдитко им хрумнала, когато най-малката им дъщеря, с предизвикателно скръстени ръце, нацупена и сърдита, седяла срещу тях на масата за закуска. Бързо се появил и оформил образът на малкия плюшен трол, който можел да се променя и да става ту ядосан, ту радостен.

Възникнала и концепцията за собствена поредица от книги с картинки за неговите приключения.

Като родител Щефан Прикен също познава добре детския гняв. След изявите си в машиностроенето и архитектурата той следва начална педагогика с насоченост към изкуството, а впоследствие – графичен дизайн в Мюнстер, където днес живее и работи като илюстратор на свободна практика. Да създаде малкия трол и света му на основата на вече съществуващите плюшени играчки беше за него необичайна, но и увлекателна задача, която той изпълни прекрасно. Неговият трол Сърдитко просто няма как да не бъде обичан!

 

Запалена авторка на детски книги, режисьорка и продуцентка на (детски) радиопиеси, Барбара ван ден Шпойлхоф знае, че темата за гнева присъства в доста семейства. Затова идеята за малкия трол, който се гневи за щяло и нещяло и едва от своите приятели научава какво им причинява с това, ѝ допада много. Със своя разказ тя извиква на живот трола Сърдитко и гнева му – достоверно, с много обич и определено без вдигнат показалец.

Тролът Сърдитко... иска да е пръв!

Барбара ван ден Шпойлхоф, Щефан Прикен. По идея на „априлкинд“ - Тролът Сърдитко... иска да е пръв!