Бари Сиърс - Оздравителна зона

  • Сподели:
Бари Сиърс - Оздравителна зона

„Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс, издадена от „Колибри“, е една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“, която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Откъс

 

ПЪТЯТ МИ КЪМ РАЗБИРАНЕ  НА ХРОНИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ПРЕДИ ПОВЕЧЕ от четиресет години ме осени идея, която евентуално би могла да промени курса на медицината. Тази идея дойде с опита ми да разбера причината, стояща зад наследствените сърдечни заболявания в семейството ми. Беше личен поход с много завои и повратни моменти и постепенно започнах да схващам сложното взаимодействие между режима ни на хранене, възпаленията и евентуалното им излекуване.

Медицинската дефиниция на излекуване е „процесът на оздравяване“, което описание не звучи особено научно в днешно време. Молекулярната база на оздравяването, от друга страна, се характеризира с високоорганизирана серия от събития, които обобщавам с термина оздравителна реакция. Тази оздравителна реакция представлява динамичен баланс на хормоналните и генетичните фактори, които организират строго програмираните реакции, ускоряващи оздравителните процеси при всяка външна или вътрешна увреда на тялото ви. Зоната представлява физиологично състояние, което се измерва с прости клинични маркери, показващи дали сте оптимизирали вашата вътрешна оздравителна реакция така, че тя да работи с пълен капацитет. Достигането до Зоната и съответно оптимизирането на контрола върху вашата оздравителна реакция чрез начина ви на хранене и конкретни хранителни вещества – това е централната тема на тази книга.

Стремежът ми да разбера Зоната започна с научни изследвания, които провеждах в средата на 70-те години за Института по медицина към Бостънския университет, фокусирани върху ролята на мазнините в хранителния режим за развиването на сърдечно заболяване. С времето изследванията ми се придвижиха към създаването на технология за интравенозен лекарствен прием, използваща мазнините за редуциране на токсичността на противораковите медикаменти. Интересът ми към възпаленията се засили, когато през 1982 година Нобеловата награда за медицина беше присъдена за ранни проучвания относно това как известен клас мазнини в хранителния режим може да бъдат трансформирани в уникална група хормони, известни като ейкозаноиди, които се явяват ключови във възпалителния процес. Прецених, че ако в причината зад всички хронични заболявания (включително сърдечните) е намесено възпаление и ако на възпалението може да се въздейства чрез хранителния режим, това евентуално би могло да се окаже ключът към контролирането на бъдещето на медицината. Нищо не може да се сравни с големите мечти!

Тъй като ейкозаноидите се извличат от известни мастни вещества, съдържащи се в хранителния режим, помислих си, че евентуално е възможно синтезът им да бъде контролиран, като вместо противовъзпалителни медикаменти се използва хранителният режим. През 80-те години решението ме поведе от високотехнологичния свят на създаването на интравенозни медикаментозни системи за лекуване на рак към определено нискотехнологичния свят на здравословното хранене. Наглед рязката промяна у мен беше изтълкувана от колегите ми учени като безразсъден избор, тъй като преминах от най-новаторските технологии за интравенозно лекарствено приложение към нискотехнологичната индустрия за здравословни храни, населявана от всевъзможни шарлатани и продавачи на змийско масло.

Проучванията ми в крайна сметка доведоха до първата ми книга за възпалението, „Зоната“, издадена през 1995 година. Беше комплексен труд, написан преди всичко за диетолози, които да демонстрират доколко регулирането на инсулина чрез хранителния режим и точният баланс от есенциални мастни киселини са критични за контролирането на възпаленията. За изненада на всички (включително и на мен и моя издател), книгата се продаде в милиони екземпляри. Но никой не беше съвсем сигурен на какво се дължи успехът на „Зоната“. Може би защото предлагаше нова гледна точка към разрастващата се епидемия от затлъстяване, която започна през 1980 година. По времето, когато излезе „Зоната“, Робърт Аткинс тръбеше как въглехидратите правят хората дебели, а също така гръмогласният му опонент Дийн Орниш изтъкваше, че се пълнее от мазните храни. Беше като в някогашните реклами за бира на „Милър Лайт“, в която бивши играчи от Националната футболна лига си подвикват един на друг с усмивка и убеждение: „По-вкусна и по-пивка!“.

Моите прозрения, описани в „Зоната“, бяха съвсем различни и много по-комплексни. Убеждението ми бе, че възпалението, причинено от хранителния режим, е причината, поради която пълнеем, и това, което увеличава риска ни от развитие на хронични заболявания, както и от по-бързо стареене. Използвах термина „зона“, за да опиша физиологичното състояние, при което може редовно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. Достигането на Зоната обаче изисква силно интегрирана диетична система за намаляване на клетъчното възпаление в тялото и не бива да се смята за тема на лековат разговор.

С времето започнах да мисля, че са намесени по-мощни биологични фактори от намаляването на нивото на ейкозаноидите, които са нужни за постигането на пълния потенциал на Зоната. Изследвах тази концепция в книгата си „Зоната Омега Rx“, издадена през 2002 година. Дадох си сметка, че е важно не само редуцирането на възпалението, но е необходимо и то да бъде разрешено. Разрешаването е съвършено различен процес от включването на възпалението. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който също така трябва да може и да се потисне и изключи. За щастие, тези две фази на възпалението може да бъдат контролирани от мазнините в хранителния режим. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението. Разбирането на сложния механизъм как се получават и как действат резолвините, води до един конкретен човек – Чарли Зерхан от Медицинския институт към Харвард. Също както се чувствах и аз, като глас в пустиня, докато говорех за нарастващата роля на възпалението, предизвикано от начина на хранене, пред масовата публика през 90-те години, подобна бе ситуацията и на Чарли, който проповядваше нуждата от разрешаване на възпалението, когато започна да въвежда концепцията за резолвините пред академичната медицинска общност в началото на XXI век.

Но дори потискането на възпалението чрез употребата на големи дози омега-3 мастни киселини не гарантираше възстановяването на нанесената увреда. С моята книга „Средиземноморска Зона“, публикувана през 2014 година, започнах да изследвам ролята на полифенолите като реактиви в храненето, действащи като генни активатори и модулатори за подпомагане на възстановителните процеси на телесните тъкани и поддържане на здравето на стомашно-чревния тракт за допълнително редуциране на интензитета на причиненото от хранителни навици възпаление. В същата книга започнах също така да дискутирам активирането на специфични гени от полифенолите, което завършва оздравителния процес.

Онова, което се опитах да постигна в тази книга, бе да синтезирам комплексното взаимодействие на трите компонента на хранителния режим, описани преди от мен (диета в Зоната, омега-3 мастни киселини и полифеноли), в добре организирана методика на хранене, която наричам оздравителна хранителна система. Тази система на хранене ви дава възможност да оптимизирате естествения оздравителен процес в тялото, тъй като съчетанието на гореспоменатите компоненти контролира ефективността на вашата оздравителна реакция.

Първата част от тази книга започва с кратък преглед на Зоната, защо е важно да живеете и пребивавате в това физиологично състояние и как да го постигнете.

Втората част на книгата описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота. В този раздел обсъждам по-подробно индивидуалните хранителни компоненти на оздравителната хранителна система в Зоната и показвам как те може да бъдат организирани в персонализирана програма за хранене, за да останете в Зоната постоянно.

След това посочвам причините, поради които трябва да използвате системата за оздравително хранене в Зоната за разрешаване на проблеми, причинени от персистиращото възпаление, които ви възпрепятстват при постигане на целите и доброто ви здраве на различни етапи от живота. И въпреки че нуждите и целите ви могат да варират с времето, хранителният режим, чрез който ги постигате, остава същият.

И накрая, в последния раздел излагам своето виждане за бъдещето на медицината. Начинът, по който медицината се практикува днес (третиране на симптомите на хроничните болести с все повече поскъпващи лекарства), просто не е приемлив за едно по-добро бъдеще. Аз твърдо вярвам, че системата за оздравително хранене в Зоната и способността ѝ да оптимизира оздравителната реакция предлага нов поглед към бъдещето на медицината. Като следвате системата за оздравително хранене в Зоната, имате възможността да контролирате хормоните и изя вата на ключови гени, което ви позволява да поддържате доб ро здравословно състояние възможно най-дълго чрез оптимизиране на естествената за тялото оздравителна реакция, която обичайно наричаме излекуване. Този тип „медицина“ е не само приемлив, но може да бъде практикуван в собствената ви кухня.

Някои от термините, които ще срещнете в тази книга, вероятно ще са нови за вас. Ето защо в Приложение Б съм включил речник, който да улесни разбирането ви, че всяка изложена концепция е неразделна част от оздравителния процес.

Приветствам ви с „добре дошли“ в „Оздравителната Зона“!