Боян Манчев: "Новият Атанор"

  • Сподели:
Боян Манчев: "Новият Атанор"

"Новият Атанор" от издателство "Метеор"

"Новият Атанор" е първата книга от поредицата "Философска фантастика" на Боян Манчев, един от най-открояващите се автори в полето на съвременната философия. Методът на философската фантастика, предложен от Манчев и развит в "Новият Атанор", не е хибрид на философията и фантастиката.

Днес, когато мисълта и въображението са ограничавани не по-малко от телата, Философската фантастика си поставя за цел да разпалва въображението и мисълта, да въобразява нови възможности за света. Тя поставя наново пред философията задачата да бъде действаща сила в света, а пред света – да открие фантастичната си сърцевина.

"Книга по философия, и то от най-чиста проба. И въпреки това, книга, движена от скорост, от утвърждаваща, почти брутална мощ – толкова малко академични, колкото това е възможно."

Това са думите на прочутия френски писател и философ Мишел Сюриа за книгата на Манчев L'altération du monde, "Изменението на света" – публикуваният на френски език първоизточник на Философската фантастика.

"Новият Атанор" включва Пролога "Начала на философската фантастика", следван от първите пет Книги: "Опасностите на философията", "Апейрон, Безмерният", "Огън", "Хаос" и "Освободеният Хаос", писани по протежение на предходното десетилетие и представени или публикувани отчасти на френски, английски и немски език и предизвикали широк отзвук и дебат в различни контексти по света.

За автора

Философът Боян Манчев, автор на 13 книги на български, френски, английски и италиански език, участва активно в съвременния философски дебат по света. От четвърт век насам преподава философия, понастоящем в НБУ (София), в Университета за изкуства в Берлин и в Университа Холинс.

През предходното десетилетие Манчев е Директор на програма и вицепрезидент на една от най-важните философски институции, Международният философски колеж в Париж.

Между книгите на Боян Манчев са Dark Poem / Тъмна поема (2019, с фотографии на Боряна Пандова), Облаци. Философия на свободното тяло (София, 2017; английско издание 2019), Miracolo (Milano, 2011), L'altération du monde (Paris, 2009), La métamorphose et l'instant – Désorganisation de la vie (Paris, 2009), Тялото-Метаморфоза (София, 2007), Невъобразимото (София, 2003). Предстои публикуването на книгите му Свобода въпреки всичко (София, 2020) и Persister (2020).