Дарина Шопова-Станчева: "Празновремие"

  • Сподели:
Дарина Шопова-Станчева: "Празновремие"

"Празновремие" е дебютната стихосбирка на Дарина Шопова-Станчева. Поезията в стихосбирката отразява света такъв, какъвто е днес. Празновремието е характерно за модерния свят във всичките му аспекти – на власт, политики, чувства, хуманизъм, екология. 

Губим ли си времето, губим ли си живота в напразни очаквания? Каква е всъщност нашата личностна стойност и стойността на живота днес? Ако времето ни е празно, колко празни сме ние? Или в нашата празнота все още межделее плътност, истинност, човечност?

Актуална за времето си, стихосбирката ще отговори на тези въпроси на всеки читател индивидуално, защото отговорът не е еднозначен. Тази стихосбирка обединява личното и общочовешкото в търсене на отговори.

За създаването на стихосбирката Празновремие, главен двигател имат няколко фактора. На първо място е констатацията, че развитието на културата зависи от тези, които не се страхуват да правят движение напред.

На второ място е осъзнаването, именно на личната отговорност и допринасянето с нещо свое към общия културен фонд. И на трето място е желанието за споделеност на творбите, тъй като муза за тяхното създаване е изживяването на общочовешкото.

Противно на очакванията, стихосбирката "Празновремие" не изтъква празнотата на съвремието, а подчертава стремежа към уплътняване на съществуването във времето!

Книгата е подкрепена от "Национален Фонд Култура" към Министерство на културата и е част от колекцията "Лястовици" на издателство "Библиотека България". Редактор на стихосбирката е Маргарита Петкова. В стихосбирката читателите могат да открият и графики рисувани от авторката.

Преди официалната премиера на книгата, ви каним на среща с авторката на пролетния панаир на книгата пред НДК, шатра А, щанд 107, "Библиотека България", 27.06.2020, 15:00 часа.

За автора:

Дарина Шопова-Станчева е родена в София на 13.11.1987г. (паднало се е петък 13 и винаги този ден ѝ носи късмет). Майка на две момиченца. Занимава се с кино и телевизия. Автор на стихове, приказки и разкази.

Продуцент и сценарист на документални и игрални филми. Работи в тв предаването "Семейни войни". Има награди и грамоти от конкурси за поезия и литература. Участва в поетични четения.

Завършва магистратура "Филмово и телевизионно изкуство" в Нов български университет с две специализации – продуцентство и драматургия. Завършила е бакалавър "Масови комуникации" (журналистика и връзки с обществеността) в Нов български университет.

Преди това е завършила Текстилен техникум и Бизнес колеж. Участвала е в творчески академии и семинари. Занимава се с изобразителни и приложни изкуства. Вярва в силата на усмивката и добротата!

Отзиви

"Празновремие" е книга, която провокира читателския интерес още със заглавието си. В нея са събрани стихотворения, емблематични за вътрешния светоглед на младата авторка Дарина Шопова-Станчева, поетични откровения, които всеки от нас носи като усещане в себе си, ако спре в забързаното време и се огледа в езерната вода на чувствата си.

Празновремието е това, което пропускаме в надпреварата си с времето, незапълнените пространства на битието ни. След всяко стихотворение читателят ще усети как всъщност стих след стих авторката пълни затлачените ручейчета на любовта, болката, недоволството и надеждата, за да потекат те във вените на всеки един от нас.

Защото вселената не търпи празно пространство, само чака някой да го подреди и да отвори вратите му за всеки, който има жажда за живот. Влезте, ще се намерите!"
Маргарита Петкова , редактор