Дейвид Дейда - Пътят на осъзнатия мъж

  • Сподели:
Дейвид Дейда - Пътят на осъзнатия мъж

Каква е истинската ви цел в живота?

Какво всъщност искат жените?

Какво ви прави добър в леглото?

 

Ако сте мъж, който чете това, несъмнено сте си задавали тези въпроси, но може да не сте имали голям късмет да намерите отговорите им. Досега.

В книгата „Пътят на осъзнатия мъж“, изд. AMG Publishing, Дейвид Дейда изследва най-важните въпроси в живота на мъжете – за кариерата и семейството, жените и интимността, любовта, духовността и взаимоотношенията, за да предложи практически наръчник за живота на един мъж – живот на почтеност, автентичност и свобода. Дейвид Дейда ви дава ясни съвети и практики на ума и тялото, които да ви помогнат да реализирате своя пълноценен живот незабавно и без компромиси.

 

„Тази книга е наръчник за определен нов вид развиващ се мъж. Този мъж е безсрамно мъжествен – той е целеустремен, уверен и постоянен, живее живота, който е избрал, с дълбок интегритет и чувство за хумор. Освен това е чувствителен, спонтанен и духовно жив и отдава сърцето си, за да открие и да живее според личната си дълбока истина.“

 

Дейвид Дейда

 

„Мъжете често поправят или съветват жените, смятат ги за ирационални и вдигат ръце от женското мърморене или драматично преживяване на нещата. За да избегнем това, трябва да проумеем, че жената преживява света различно от мъжа и не трябва да се опитваме да я променяме или опитомим, а да работим с тази необуздана женска енергия. В крайна сметка точно тя е, която ни възбужда и привлича сексуално.“

 

Д-р Иван Владимиров – Нав

автор на предговора 

 

 

За автора 

Дейвид Дейда е познат в целия свят с работата си в областта на личностното развитие и интимните взаимоотношения. Преподавал е и е провеждал проучвания в Медицинското училище на Калифорнийския университет в Сан Диего, в Калифорнийския университет в Санта Круз, в Щатския университет в Сан Хосе, в института „Лексингтън“ в Бостън, и в Ecole

Polytechnique в Париж, Франция. Автор е на книгите Intimate Communion, It’s a Guy Thing, The Way of the Superior Man, Woman’s Love, Man’s Freedom и The Way of the Superior Lover.

 

Откъс

Тази книга е наръчник за определен нов вид развиващ се мъж. Този мъж е безсрамно мъжествен – той е целеустремен, уверен и постоянен, живее живота, който е избрал, с дълбок

интегритет и чувство за хумор. Освен това е чувствителен, спонтанен и духовно жив и отдава сърцето си, за да открие и да живее според личната си дълбока истина.

Този мъж е изцяло вдъхновен от женствеността. Той обича да покорява жената до себе си сексуално, но не като някой старомоден мачо. По-скоро иска да я покори с толкова много любов, че тя да се изгуби, и двамата да се изгубят в пълнотата на самото обичане. Той се е посветил на въплъщаването на любовта на тази земя, неограничаван нито от външни условности, нито от малодушие.

Този нов вид развиващ се мъж не е уплашен побойник, който позира като някакъв Кинг Конг, управляващ вселената. Нито пък е някое ню ейдж мекотело, безхарактерно, ухилено и пълно с фантазии. Той е прегърнал и мъжкото, и женското начало в себе си и не е фиксиран в нито едно от тях. Няма нужда да бъде прав през цялото време, нито винаги да бъде в безопасност, кооперативен и споделящ като някакъв андрогинен Господин Готин. Той живее според дълбоките желания на сърцето си, безстрашно раздава даровете си, чувства през настоящия момент, отлитащ в откритостта на съществуването, напълно отдаден на това да величае любовта.

За да ви улесня да разберете каква е целта на тази книга, ще очертая няколко принципа на сексуалността и духовното развитие, които са разгледани подробно в книгата ми Intimate Communion.

До съвсем скоро ролите на мъжа и жената бяха ясно определени и разграничени. От мъжете се очакваше да излизат и да печелят пари. От жените – да стоят вкъщи и да се грижат за децата. Мъжете често манипулираха жените чрез физическа и финансова доминация и заплаха. Жените често манипулираха мъжете чрез емоционални и сексуални удари. Типичните и крайни карикатури на тези отминали времена са мъжът тип мачо и покорната домакиня. Ако четете тази книга, вероятно сте надраснали този първи етап от сексуалната идентичност. Или поне можете да му се усмихнете.

След това дойде (и все още е актуален) етап, в който и мъжете, и жените се стремят да балансират вътрешните си мъжки и женски енергии в съотношение 50 на 50, с което все повече започват да си приличат. Например през 60-те години в Съединените щати мъжете започнаха да подчертават качества, традиционно приемани като по-женствени. Научиха се да се оставят на течението. Освободиха се от непоклатимите си едноизмерни мъжки позиции и прегърнаха дългите коси, цветните дрехи, природата, музиката и един по-безгрижен и сетивен живот, изобщо всички средства за обогатяване и увеличаване на светлината, енергията и изобилната сила на живота – възвеличаване на женствеността.

Междувременно много жени правеха точно обратното. Започнаха да осъществяват вътрешната си мъжка енергия, което – в зависимост от характера на човека – се проявява като целенасоченост, или яснота на целите, и визия. Жените си извоюваха политическа и финансова независимост. Укрепиха кариерите си, фокусираха се върху личните си дългосрочни цели, започнаха да се образоват и да получават все по-високи научни степени и се научиха да бъдат по-отстояващи нуждите и желанията си.

Ако четете тази книга, е много вероятно да сте по-балансирани от родителите си. Ако сте жена, вероятно сте по-независима и напориста от майка си. Ако сте мъж, вероятно в по-голяма степен изразявате емоциите и сте по-възприемчив от баща си. Или поне тези качества ви изглеждат приемливи, дори самите вие да не ги проявявате. Спомнете си, че не чак толкова отдав на мъж с прическа и жена в костюм често са били смятани за подозрителни.

 

 

 

Цитати от книгата

Не чакайте повече. Не вярвайте в мита „един ден, когато всичко се промени“. Правете онова, което обичате, което чакате, онова, за което сте роден, сега.

Повечето отлагания са извинения за липса на творческа дисциплина.

Научете се да откривате забавното в безкрайната емоционална драма, която, изглежда, жените харесват толкова много.

Превърнете живота си в безспирен процес да бъдете този, който сте на най-дълбокото, най-спокойното ниво на вашето битие.

Страхът трябва да стане ваш приятел, така че да не се чувствате некомфортно с него.