Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца

  • Сподели:
Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца

Из "Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца" от Матео Струкул:

1. "Пролетното слънце разсеяно зави по небосклона и се гмурна в лагуната като течен кехлибар."

2. "Тя влезе и сякаш неочаквано се надигна буря. Хубостта ѝ беше толкова ярка, че изглеждаше безочлива, като да предизвиква всички наоколо."

3. "Всеки път, когато този проклетник Казанова кроеше някоя от своите дяволски интриги, неминуемо всичко завършваше с обяснения на отчаяни момиченца, обезчестени бащи, страдащи възлюблени, решени да отмъстят, а Венеция изпадаше в хаос."

4. "Приемаше с отворени обятия живота такъв, какъвто дойде: това беше неговото победно оръжие."

5. "Той я целуваше като за последен път, Венеция трябваше да изгори в този момент."

6. "Полата от синя искряща коприна, широка според модата, контрастираше красиво с къдравата ѝ махагонова коса, водопад от лята мед."

7. "Решено е, нашата задача ще бъде да открием съблазнителя и да го надминем по дързост."

8. "Това място беше безспорното сърце на властта във Венеция, а невероятният интериор със своето великолепие и традиция – манифестация на богатство и мощ."

9. "Мистерия и удивление. Неотразимият Казанова."

10. "Казанова беше бунтар: нормално бе Венеция да се страхува от него. Той беше всичко, което градът не искаше."

"Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца"

Венеция, 1755 г. Крехкото равновесие, на което Републиката се крепи – все по-близо до упадък, рискува да рухне. Сред каналите, потопени в мъгла и патрицианските дворци с ослепителна красота, Венеция от XVIII век никога не е била толкова съблазнителна и безмилостна.

Матео Струкул майсторски обединява приключенския разказ с любовните интриги чрез вълнуващо преплитане на историческа достоверност и въображение и създава изключителна атмосфера, богато подплатена с емблематични за времето личности.

Джакомо Казанова току-що се е завърнал в града, а графиня фон Щайнберг му отправя дръзко предизвикателство: ако успее да съблазни дъщерята на един от най-влиятелните хора в града, тогава самата графиня ще бъде негова.

Казанова приема, убеден в успеха си с очарователната Франческа Еридзо. След поредица от зловещи машинации и интриги Джакомо заподозира, че събитията са плод на пъклен заговор и той е само пешка в сложна игра между шпиони на Венеция и Австрийската империя.

Дали най-прочутият любовник ще постигне целта си, или този път ще падне в собствената си мрежа...?

"Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца" ни потапя в живота на един от най-харизматичните персонажи за всички времена, очаровал целия свят. Помни се най-вече като авантюрист и класическа икона на съблазнител и либертарианец.

В книгата на Матео Струкул обаче откриваме още много други негови качества, или както самият автор казва: "Моят Казанова се ражда от желанието да възстановя целостта на тази личност, една от най-интересните, съществували в световен мащаб.

Животът му не е бил безпроблемен, но въпреки това той е бил пътешественик, поклонник на изкуствата, юрист, бунтар, ловък фехтовчик, талантлив цигулар, уважавал е традиции и нрави, различни от неговите. Разбира се, бил е съблазнител. Но това е само един аспект от личността му."

Матео Струкул е популярен италиански писател, доктор по Европейско договорно право и носител на множество престижнилитературни награди. През 2017 г. печели наградата "Банкарела" за книгата си "Медичите: една династия на власт", първата от тетралогия исторически романи, която оглавява класациите в Италия, Германия и Испания.

Информацията е предоставена от издателство "ЕРА".