Джейсън Фрийд, Дейвид Хайнемайър Хенсън - Преработване

  • Сподели:
Джейсън Фрийд, Дейвид Хайнемайър Хенсън - Преработване

За книгата

Искате да стартирате нов бизнес?

Да сте самостоятелни, успешни и иновативни?

„Преработване“ ще ви даде брилянтно прости правила как да го постигнете.

Повечето книги от този тип повтарят един и същ изтъркан съвет: „Направете бизнес план, проучете конкуренцията, търсете инвеститори...“ Само че това невинаги сработва.

Ако прочетете тази книга, ще разберете защо плановете всъщност пречат, защо нямате нужда от външни инвестиции и защо е по-добре да игнорирате конкуренцията. Всъщност се нуждаете от много малко, за да успеете. Няма нужда да сте работохолици. Няма нужда от многоброен екип. Няма нужда да губите време за срещи и документация. Няма нужда дори от офис. Всичко това са извинения.

Това, което трябва да направите, е да спрете да говорите и да започнете да действате. Тази книга ще ви покаже как. Ще научите как да сте по-продуктивни и как да стигнете до клиентите без огромни разходи.

„Преработване“ е идеалната книга за всеки, който мечтае да има собствен бизнес. Предприемачи, собственици на малък бизнес, служители, които мразят работата си, хора на изкуството, които не искат повече да се чудят как да свържат двата края – всички те ще открият тук идеи, които ще ги провокират и вдъхновят.

 

Книгата ще ви накара да се почувствате неудобно.

И това е добре, защото го заслужавате. Всички го заслужаваме.

Джейсън и Дейвид са нарушили всички правила и са спечелили.  Отново и отново те ни демонстрират, че обичайният начин да се правят нещата невинаги е правилният. И се справят по-добре, отколкото можете да си представите.

Тази книга е кратка, умна, безкомпромисна и животопроменяща.

 

Сет Годин

 

За авторите

Джейсън Фрийд е съосновател и президент на 37 сигнала – частна компания, чийто главен офис е в Чикаго. Дейността ѝ е посветена на разработване на възможно най-висококачествените уеб-базирани инструменти, които в същото време притежават само най-важните функции. Продуктите им включват „Бейскамп“, „Хайрайз“, „Бакпак“, „Та-да Лист“ и „Райтборд“. Те са създателите и на софтуерната рамка с отворен код „Руби он Рейлс“.

Продуктите на 37 сигнала могат да правят по-малко неща в сравнение с продуктите на конкурентите им и това е напълно преднамерено.

Блогът на компанията – „Сигнал срещу шум“, се чете от над 100 000 души всеки ден.

Джейсън вярва, че истинската ценност и красотата са в простотата. Елегантността, уважението към желанието на хората да си свършат добре работата и почтеността, когато обещаваш, че продуктът ще се използва лесно, са отличителните черти в мисията на 37 сигнала.

Дейвид Хайнемайър Хенсън e един от създателите на „Бейскамп“ и съавтор на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“ „Преработване“ и „От разстояние“. Той е създателят на „Руби он Рейлс“ и на над милион уебприложения. Родом от Дания, Дейвид се мести в Чикаго през 2005 г. и в момента живее ту в САЩ, ту в Испания заедно със съпругата си и двамата им синове. В свободното си време се наслаждава на състезателни автомобили, занимава се с пейзажна фотография на залези и деца и пуска твърде много и все дълбокомислени съобщения в туитър.

 

Отзиви за книгата

В типичен за 37 сигнала стил поуките, съдържащи се в настоящата книга, са провокативно формулирани, но заедно с това са съвсем прости, очевидни и доказани... Прочетете тази книга няколко пъти, защото тя ще ви помогне да се сдобиете с куража да вдигнете глава и да направите нещо наистина качествено.

Тони Шей, изпълнителен директор на Zappos.com

 

Тази книга е съкровище. Тя вдъхновява да преосмислите всичко, което сте си мислели, че знаете за търговските стратегии, за клиентите и изобщо за бизнеса.

Уилям Тейлър, основател на „Фаст Къмпани“
и съавтор на „Бунтари в действие“

 

За мен тази книга беше предизвикателство: на всяка страница потисках желанието си да я откъсна и закача на стената... Невероятна, силна, вдъхновяваща – подобни определения сигурно ме карат да изглеждам заслепена, но тя е наистина полезна. След като я прочетете, бъдете готови да ви връхлети ново усещане за яснота и мотивация.

Кати Сиера, една от създателите
на поредицата бестселър „Бъдете първи“
и основателка на javaranch.com

 

Вдъхновяваща... В свят, в който постоянно ни принуждават да правим повече, получавайки все по-малко, авторите ни показват как да правим по-малко, но да създаваме повече.

Скот Розенберг, съосновател на Salon.com
и автор на „Мечти в код“ и „Кажи всичко“

 

Затворете свещените си крави в обора и оставете нестандартните мъдрост и опит на 37 сигнала да ви покажат пътя към бизнес успеха през XXI век. Без професионален жаргон. Само практически съвети, които можем всички да изпробваме. Прекрасна.

Сол Каплан, „Бизнес Иновейшън Фактъри“

 

Изкушаващо лична – все едно пиете кафе заедно с авторите. Книгата не просто е точна и интелигентна, но е и стъпила на конкретната практика, а не на неприложими абстракции. Тя ме вдъхнови да повярвам в себе си и да се откажа от статуквото.

Пенелопи Трънк,
автор на „Нагли кариеристи: нови правила за постигане на успех“

 

Основната идея на тази книга е, че организацията е софтуер. Софтуер, който може да се редактира, да се преработи, да се сподели; който може да понася грешки, удобен в бета-версия. Авторите живеят според правилото „Поддържай всичко просто!“. Книгата притежава същите качества – интелигентност и непокорство.

Джон Маеда,
автор на „Законите на простотата“

 

Книгата прилича на своите автори: бърза, нестандартна и вдъхновяваща. Тя не е само за прохождащи компании. Всеки, който работи, може да се поучи от нея.

Джесика Ливингстън, партньор;
автор на „Създатели в ход“

 

 

 

За книгата

 

Новата реалност

 

Това е различен тип бизнес книга за различен тип хо­ра – от такива, които никога не са си и мечтали да започнат бизнес, до онези, които вече имат действаща успешна компания.

Тя е за заклети предприемачи, амбициозни и целеустремени преследвачи на успеха в света на бизнеса. Хора, които чувстват, че са родени да създават новото, да ръководят и да завладяват.

Тя е и за не толкова енергични собственици на малък бизнес. Хора, които може и да нямат невероятно смели мечти, но чийто бизнес все пак е в центъра на живота им. Хора, които търсят стимул да постигнат повече, да работят по-умно и да действат по-агресивно.

Тя е дори за онези, които са потънали в задачите в службата, но винаги са мечтали да направят нещо свое. Те може и да харесват работата си, но да не харесват шефа си. Или просто да са отегчени. Искат да правят нещо, което обичат, и да печелят от него.

Накрая, тя е за всички, които никога не са си и помисляли да предприемат нещо сами и да започнат свой бизнес. Може би защото не вярват, че имат нюх. Може би мислят, че нямат времето, парите или куража. Може би просто се страхуват да излязат пред погледите на всички. Или мислят, че бизнес е мръсна дума. Каквато и да е причината, тази книга е и за тях.

Днес реалността е друга. Всеки може да е в бизнеса. Инструменти, които бяха недостъпни преди, сега могат да са притежание на всеки. Технологии, които струваха хиляди, сега са само няколко долара или дори безплатни. Един може да върши работата на двама или трима, или в някои случаи на цял отдел. Нещо, което беше невъзможно само преди няколко години, сега е съвсем просто.

Не е нужно да се бъхтите по 60/80/100 часа на седмица, за да заработи бизнесът ви. Между 10 и 40 часа на седмица е предостатъчно. Не е нужно да влагате всички свои спестявания или да поемате огромни рискове. Ако започнете бизнес успоредно на стандартната ви работа, това ще е достатъчно, за да го финансирате. Нямате нужда дори от офис. Днес можете да работите от къщи или да си сътрудничите с хора, които никога не сте срещали, защото живеят на хиляди километри.

Време е да преработим работата. Нека започнем.

 

Забрави реалния свят

 

„Няма как да стане в реалния свят.“ Чуваме това всеки път, когато някой сподели нова идея.

Този реален свят явно е ужасно потискащо място. Място, на което свежите хрумвания, нестандартните подходи, непознатите понятия винаги са губещата страна. Единствените печеливши ходове са онези, които хората вече познават и практикуват, дори да са погрешни и неефективни.

Ако погледнете под повърхността, ще видите, че тези обитатели на „реалния свят“ са изпълнени с песимизъм и отчаяние. Те очакват всички свежи идеи да се провалят. Те вярват, че обществото не е готово или не е способно на промяна.

Още по-лошо – те искат да завлекат и другите със себе си. Ако сте изпълнени с надежди и амбиции, ще опитат да ви убедят, че мечтите ви са невъзможни. Ще кажат, че си губите времето.

Не им вярвайте. Този свят може да е реален за тях, но това изобщо не значи, че и вие трябва да живеете в него. Ние знаем добре това, защото нашата компания изобщо не отговаря на нито едно определение за реален свят. В него не можете да имате петнайсетина служители, разпръснати в осем различни града на два континента, не можете да привлечете милиони клиенти без рекламен отдел или отдел „Продажби“, не можете да разкривате тайните на успеха си на всички останали. Но ние правим точно това и просперираме.

Реалният свят не е място, а извинение. Оправдание да не опитаме. И няма нищо общо с вас.