Джон Вердън – Стой далеч от Хароу Хил

  • Сподели:
Джон Вердън – Стой далеч от Хароу Хил

11 години след дебюта си на българския пазар Джон Вердън се завръща със седмия случай на неподражаемия детектив Дейв Гърни и нови издания на първите два романа от поредицата.

Всичко на местопрестъплението сочи кой е убиецът. Проблемът? По времето на убийството предполагаемият убиец вече е мъртъв.

Когато пенсионираният детектив Гърни получава неочаквано обаждане от стар колега, той знае две неща. Първо, нещо сериозно се е объркало, щом Морган търси помощта му. И второ, случаят изглежда прекалено заплетен, за да стои далеч от него.

В идиличното градче Ларчфийлд е извършено убийството. Жертвата е Ангъс Ръсел – най-богатият и влиятелен жител на града, открит мъртъв в огромното си имение в местността Хароу Хил. Всички събрани доказателства сочат, че извършител е Били Тейт, млад мъж с проблемно минало и труден характер, чиято вражда с Ръсел е известна на всички. Проблемът – в деня преди убийството Тейт е ударен от мълния и оттогава тялото му лежи в заключен ковчег.

Най-пагубният недостатък на човешката природа е склонността да поддържаш непоколебимо мнение, основано на недостатъчни доказателства.

В дългата си кариера в нюйоркската полиция Дейвид Гърни многократно се е сблъсквал с опасните последствия от склонността на човешкия ум да стига до прибързани заключения. На това учи и бъдещите полицаи на своите лекции е полицейската Академия: най-голямата сила на мозъка – способността да създава мигновени асоциации, понякога е и най-голямата му слабост. Но в Хароу Хил асоциациите изглеждат толкова логични, толкова неоспорими, че детективът няма причина да се съмнява в никоя от тях. Докато труповете не започват да се множат и Гърни е принуден да впрегне всички свои умения, за да стигне до истината.

Запазената марка на Вердън – да създава стряскащо странни и привидно невъзможни ситуации и да ги решава по логичен, но напълно непредсказуем начин, превръща „Стой далеч от Хароу Хил“ не просто в криминален трилър, а в разтърсващо изживяване. Читателят научава всяка подробност от разследването заедно с героя и не спира да се опитва да отгатне развръзката. До самия финал.
Сграбчващият сюжет и неподражаемият главен герой превърнаха трилърите за Дейв Гърни в бестселър още с дебюта на Вердън през 2010 г. Днес – с премиерата на  седмия роман, на българския пазар излизат и нови издания на първите две заглавия от поредицата – „Намисли си число“ и „Затвори очи“.

За автора:

Преди да се посвети на писането, Джон Вердън работи на няколко отговорни позиции в рекламни агенции. Също като героя си напуска големия град и се заселва в провинциалната част на Ню Йорк, където живее и до днес със съпругата си. След разтърсващия успех на феноменалния му дебют „Намисли си число“ нестандартният трилър майстор поднася на читателите си „Затвори очи“, „Не дърпай дявола за опашката“, „Питър Пан трябва да умре“, „Не заспивай“ и „Запали реката“. „Стой далеч от Хароу Хил“ е най-новият роман от превърналата се в световен бестселър поредица за детектив Гърни.